Cei de la Time creează anual lista ”Times Best Inventions” și, de mai bine de două decenii, pun în evidență cele mai bune și influente produse și idei.

Lista din acest an a fost creată pe baza recomandărilor primite de redactorii TIME din întreaga lume, care au nominalizat printr-un proces de înscriere online invențiile din domenii precum inteligența artificială, sănătate sau energie verde.

Toate invențiile și domeniile le găsești aici, în lista prin care și noi ne-am uitat pentru a alege câtea din domeniul sustenabilității care ni s-au părut interesante.

Atmo AI - Prognoze meteo precise

Startup-ul Atmo folosește modele de prognoză meteo care utilizează inteligența artificială pentru a învăța din peste 60 de ani de date climatice.

Datele sunt de 40.000 de ori mai rapide, de 100 de ori mai detaliate și cu 50% mai precise decât modelele tradiționale bazate pe supercomputere și folosesc date de la 142 de sateliți meteorologici și milioane de senzori din întreaga lume. Aceste prognoze vor fi generate în câteva secunde, în loc de ore și pot fi esențiale în cazul situațiilor de urgență climatică, cum ar fi taifunurile.

Invenții sustenabile - Pantofii zero carbon

În timp ce fabricarea unei perechi de pantofi sport obișnuite produce o amprentă de carbon egală cu aproximativ jumătate din cea a unui hamburger, noul pantof M0.0nshot Zero de la Allbirds nu generează deloc gaze cu efect de seră.

Asta se datorează utilizării de fibre regenerative, alternative la cauciucul natural, energie regenerabilă și alte tehnologii sustenabile.

Textile regenerabile cu Cycora

În fiecare an, aproximativ 92 de milioane de tone de textile ajung la gropile de gunoi, iar poliesterul din ele se scurge în pământul nostru și în apele subterane. Procesul Cycora abordează această problemă prin lichefierea și separarea deșeurilor textile care sunt bogate în poliester din articolele de îmbrăcăminte și reciclarea acestora.

Inditex, proprietarul Zara, a semnat un contract în valoare de 75 de milioane de dolari pentru a achiziționa materiale Cycora, care care vor fi implementate în câțiva ani.

Apă potabilă din cer

Apa potabilă devine o resursă din ce în ce mai rară, deși atmosfera noastră este încărcată cu 38 de milioane de miliarde de galoane. Dificultatea constă în extragerea ei. Aquaria face acest lucru folosind sisteme mari de schimb de căldură, care atrag aerul și îl trec prin multiple filtre, iar apoi umiditatea este condensată din aer și transformată în apă, care este mai apoi purificată.

Dezvoltatorii care colaborează cu Aquaria au început recent un proiect de 26 de milioane de dolari în Hawaii, în care 1.000 de locuințe vor fi echipate cu dispozitive Aquaria care sunt menite să producă 260 de galoane de apă pe zi.

Farmacii sustenabile

Anul trecut, piața globală a ambalajelor farmaceutice a fost evaluată la peste 105 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă un număr considerabil de flacoane de plastic care nu sunt reciclabile ajung la gropile de gunoi.

Cabinet Health, un serviciul de farmacie pe bază de abonament, oferă celor un milion de membri medicamente cu și fără rețetă (cu excepția substanțelor controlate) în recipiente reutilizabile și din sticlă, iar medicamentele sunt livrate în ambalaje compostabile.

Emisii de metan și CO2 detectate din spațiu

GHGSat are 11 sateliți pe orbită pentru monitorizarea emisiilor de metan, iar un al 12-lea satelit, numit GHGSat C-10 „Vanguard,” a fost lansat anul trecut pentru a detecta emisiile și scurgerile de dioxid de carbon (CO2) la o rezoluție de 25 de metri, folosind spectrometria.

„Fiecare gaz din atmosferă are o amprentă spectrală care absoarbe lumina la anumite lungimi de undă, așa că atunci când vrem să căutăm CO2, ajustăm spectrometrul pentru a detecta acea amprentă,” explică fondatorul și CEO-ul Stéphane Germain.

Totuși, identificarea surselor de scurgeri într-o atmosferă deja bogată cu CO2 este complicată. Germain consideră că vor fi necesari în total 20 de sateliți pentru a monitoriza zilnic creșterile, cu potențiali clienți printre companiile petroliere și de gaze interesate să reducă emisiile.

Mașini electrice care se încarcă pe drum

Încărcarea vehiculelor electrice implică de obicei conectarea lor la o sursă de alimentare când nu sunt în funcțiune, ceea ce duce la perioade semnificative de inactivitate.

Dar există o altă modalitate. „Puteți încărca vehiculele chiar în timpul traseelor lor,” spune John Rizzo, președinte și CEO al InductEV, care a dezvoltat un sistem de încărcare utilizat de șapte agenții de transport municipal din Washington.

Cum funcționează? Plăci instalate pe sol în locații precum stațiile de autobuz sau depozite se conectează fără fir cu plăcile corespunzătoare montate pe partea inferioară a autobuzelor electrice pentru a le încărca.

„Fructul” care curăță aerul

Carbon Orchard de la Spiritus folosește bile de mărimea unor mingi de tenis pe care le numește „fructe”, realizate dintr-un sorbent (un material care absoarbe dioxidul de carbon) atașate la structuri tip stâlp numite „copaci”.

Cu o suprafață echivalentă cu un teren întreg de tenis, acestea se încarcă cu carbon și sunt mai apoi desprinse de pe „copaci” și încălzite pentru a elibera dioxid de carbon, care este ulterior stocat sub pământ. „Fructele” pot fi reutilizate, iar procesul se poate repeta pentru a extrage excesul de carbon din aer.