Euronews.green scrie că reciclarea gunoiului este una dintre cele mai bune modalități prin care putem evita consumul excesiv de resurse ale planetei, înlocuindu-le cu materiale care există deja în circuitul economic. Aceasta este o formă de economie circulară, care vrea să mențină materialele în uz pentru cât mai mult timp cu putință, până când acestea nu mai pot fi reciclate sau reutilizate.

Experții sugerează că în 2020, gospodăriile Uniunii Europene și activitatea economică desfășurată în bloc au generat 2.1 milioane de tone de deșeuri, iar 4.8 tone au fost atribuite fiecărui cetățean, în medie.

Industria construcțiilor a fost responsabilă pentru 37.5% din totalul gunoaielor produse, în vreme ce 23.4% au fost atribuite sectorului minier.

Industria energetică a fost responsabilă de 2.3% din deșeurile generate, în vreme ce agricultura, silvicultura și piscicultura au produs doar un procent din totalul gunoaielor UE în 2020.

Germania și Franța au fost țările care au contribuit cu cele mai mari cantități de deșeuri, mai exact cu 401 de milioane de tone și 310 milioane, adică o cotă de 19% și 14%.

România s-a situat la jumătatea clasamentului, cu 141 de milioane de tone de deșeuri produse, în vreme ce Cipru și Islanda au generat cele mai mici cantități, la 2.2 milioane de tone, respectiv 1.1 milioane.

Campionii UE la reciclare

Peste 1.9 milioane de tone de deșeuri au fost tratate în Uniunea Europeană în 2020, proces care poate fi împărțit în două categorii, anume recuperarea sau eliminarea. Reciclarea sau recuperarea energetică sunt două dintre procesele de reciclare, iar eliminarea este cunoscută de toată lumea, fie plasarea deșeurilor la gropile de gunoi sau incinerarea acestora.

Din toată cantitatea de gunoaie tratate în 2020, aproape 40% a fost reciclată, în vreme ce 12% a fost folosită pentru umplerea terenurilor, iar 6.5% a fost utilizată pentru recuperarea energetică.

În ce privește performanța României la reciclare în anul respectiv, aceasta a fost printre țările cu cea mai slabă procesare a deșeurilor, la 5.2%, în vreme ce Italia s-a numărat printre campioni, cu peste 83% reciclare. Belgia și Letonia au fost și ele printre statele europene care au avut cele mai mari cote de reciclare ale gunoaielor, cu 74%, respectiv 64%.

Campionii europeni la reciclat

Statisticile arată faptul că, în 2021, 49.6% din toată cantitatea de deșeuri municipale generată de țările UE a fost reciclată. Din nou, România s-a numărat printre statele codașe la reciclarea acestui tip de gunoaie, cu o cotă de 11.3%, în vreme ce Germania a fost printre campioni, cu peste 71%. Austria, Slovenia și Italia au fost și ele state cu o cotă ridicată de reciclare a deșeurilor municipale în 2021.

De cealaltă parte, Franța, Marea Britanie și țările din Peninsula Scandinaviei au reciclat cea mai mică cotă de gunoaie municipale dintre statele membre UE.

Unul dintre motivele pentru care unele țări se descurcă mai bine decât altele la acest capitol este acela că ele aplică taxe pentru eliminarea deșeurilor în gropile de gunoi și pentru incinerare, în vreme ce în aceste state există și taxe mai mari pentru colectarea gunoaielor. Toate aceste măsuri încurajează reciclarea, și nu eliminarea clasică.

Este important să luăm în calcul exporturile de gunoaie, iar în 2021, 33 de milioane de tone de gunoaie generate de către țările UE au fost trimise către state din afara blocului, cu 77% mai mult decât în 2004.

14.7 milioane de tone au ajuns în Turcia, cel mai mare importator de gunoaie de proveniență UE. Olanda a exportat cea mai mare cantitate de deșeuri dintre toate țările UE, 6.4 milioane de tone, iar Belgia și Germania au fost și ele în topul acestui clasament, cu 4.3 și 3.5 milioane de tone fiecare. Cehia și Cipru au trimis cea mai mică cantitate de deșeuri către alte națiuni, respectiv 100.000 de tone fiecare.