Potrivit Euronews.green, căldura în exces cumulează un total de 2,860WTh de energie pierdută anual în UE.

Pentru a pune în perspectivă cât de mult înseamnă această cantitate de energie, UE și Marea Britanie consumă împreună în jur de 3,180TWh de energie pentru căldură și apă caldă.

Cercetătorii de la compania globală pentru energie Danfoss susțin că „mare parte din acest exces de căldură poate fi captat și utilizat.”

„Utilizarea excesului de căldură este eficiență energetică în cea mai pură formă”, au adăugat aceștia.

Centrele de date, supermarket-urile și fabricile unde se produce oțelul, printre altele, generează cantități foarte mari de energie în exces care ar putea fi folosită pentru a satisface o mare parte din nevoile noastre legate de energie. Astfel, unii experți sunt de părere că utilizarea acestei resurse esențială pentru tranziția Europei către energie verde.

Cercetările efectuate de Agenția Internațională pentru Energie arată faptul că, izolând corespunzător casele, am putea preveni eliberarea a cinci miliarde de tone de emisii de carbon pe an până în 2030.

Pompele de căldură ne pot ajuta să captăm căldura în exces, așadar nu avem nevoie să dezvoltăm de la zero o tehnologie care să ne permită acest lucru, deși progresul tehnologic poate îmbunătăți eficiența acestora și să aducă pe piață noi alternative.

Și prevenirea risipei de căldură poate fi o soluție, astfel că electronicele și electrocasnicele mai eficiente, cum ar fi aparatele de aer condiționat sau frigiderele, pot ajuta și ele.

De asemenea, dezvoltarea urbană mai eficientă poate ajuta și ea într-o astfel de situație, cum ar fi poziționarea unui centru de date care eliberează multă căldură în exces lângă o clădire care poate folosi resursa respectivă.

Unul dintre locurile din Europa care se folosește de căldura în exces este Universitatea Tehnologică Dublin, care folosește energia degajată de un centru de date al Amazon pentru a încălzi căminul unde sunt cazați studenții.

În Norvegia, căldura în exces produsă tot de un astfel de centru de date este utilizată de prima fermă de homari pe țărm din lume pentru a încălzi apa în care aceștia trăiesc.

Experții au adăugat faptul că „reciclarea căldurii nu este doar o măsură subapreciată în ce privește criza actuală de energie, ci și următoarea frontieră a tranziției verzi.”