Astfel, în anul școlar 2022-2023, vor beneficia de program 20.938 elevi, peste 30.000 de părinți, împreună cu aproximativ 2.000 de profesori, directori, secretare din 42 de școli.

Scopul proiectului

Prin acest program, comunitățile defavorizate din mediul rural unde există deschidere, voință de progres și echipe manageriale 100% implicate, au avut oportunitatea de a se înscrie în programul “Educație digitală pentru școala rurală”.

Anul acesta, peste 140 de școli au completat formularul de înscriere. Numărul mare de școli care își doresc să adopte transformarea digitală ne-a creat speranța că putem aduce o schimbare sustenabilă în rândul comunităților vulnerabile din mediul rural. Mai mult, printr-un astfel de program de finanțare contribuim la reducerea decalajelor rural-urban.

Primul an al programului: 44 de școli digitalizate

Programul “Educație digitală pentru școala rurală” a început în 2021, iar rezultatele sale au avut impact asupra a 16.000 elevi, părinții lor și 1.500 profesori. Pe scurt, 44 de școli din toată țara au reușit să se asimileze transformarea digitală și să beneficieze de toate avantajele sale.

Echipa de suport Adservio a ajutat la implementarea și integrarea soluției în comunitățile școlare, prin traininguri și colaborare constantă. De asemenea, o condiție principală de participare în program a fost folosirea intensivă a platformei, pentru a obține beneficii reale și consistente.

Părinții au fost implicați și antrenați în parcursul școlar al copiilor. Primeau notificări la fiecare notă, absență, observație și intrau imediat în legătură cu profesorii sau diriginții. Astfel, s-a creat o legătură mult mai strânsă între copii și părinți, iar situațiile delicate la învățătură au putut fi prevenite sau îndreptate mai repede.

Absenteism redus cu 10%

La finalul anului școlar, școlile au completat un chestionar de evaluare a programului. Rezultatele ne arată că, în urma folosirii Adservio în anul școlar 2021-2022:

 • 74,3% dintre directori consideră că părinții au fost mai implicați
 • 70,4% dintre directori spun că absenteismul a scăzut cu până la 10%
 • 48,6% spun că mediile au crescut cu 0,5-1 punct

Unul dintre cele mai mari beneficii este ușurința cu care școala menține legătura cu familiile copiilor, datorită digitalizării, mai ales în cazurile speciale în care părinții nu pot fi prezenți la școală fizic.

42 de școli digitalizate în 2022/2023

Al doilea an de program a depășit așteptările în ceea ce privește numărul de înscrieri.

Prin cele 140 de formulare completate, școlile și-au exprimat motivația și interesul major pentru oportunitatea de a adopta transformarea digitală cu Adservio.

Astfel, școlile acceptate în programul “Educație digitală pentru școala rurală” primesc anul acesta:

 • Acces la platforma Adservio timp de un an de zile
 • Traininguri de utilizare a platformei
 • Ateliere de educație financiară pentru profesori, elevi și părinți

Au fost admise școlile gimnaziale și liceele din mediul rural care:

 • Își doresc cu tărie să adopte procesul de transformare digitală
 • Sunt din zone cu mari dificultăți economice și nu au posibilitatea de a finanța digitalizarea din resurse proprii
 • Își asumă prin întreaga echipă responsabilitatea de a folosi intensiv platforma digitală, pentru a beneficia la maximum de beneficiile sale
 • Se implică în organizarea atelierelor de educație financiară
 • Nu au primit finanțare prin PNRAS

Lista școlilor acceptate se regăsește pe acest link.

Impactul real în comunitățile școlare

Accesul la platforma Adservio va duce la creșterea performanței școlare a elevilor, scăderea absenteismului și prevenirea abandonului școlar, prin implicarea mai mare a părinților. De asemenea, contribuie substanțial la diminuarea birocrației și la simplificarea muncii profesorilor. În plus, toți cei implicați se vor familiariza cu principiile responsabilității financiare, prin atelierele de educație financiară oferite cu sprijinul BCR - Școala de Bani.

Pe lângă cele 42 de școli incluse anul acesta în program, mai există o listă de așteptare de alte 60 școli, dintre care 13 nu au nici infrastructură digitală (de exemplu internet de mare viteză, laptopuri, tablete pentru profesori și elevi). Pentru a face pasul spre digitalizare, toate aceste școli necesită o susținere în valoare totală de 303.048 euro.