Potrivit Euronews.green, guvernul britanic finanțează acest proiect ambițios, care va încerca să folosească microbii ce trăiesc în pământ pentru a stoca și a genera energie.
Pe lângă acest proiect, UK Research and Innovation finanțează alte 67 de proiecte cu aproape 17 milioane de euro, proiecte care oficialii consideră că au un „impact potențial foarte mare”, în ciuda „riscului ridicat”.
Cercetătorul principal Dr. Michael Harbottle a declarat că „impactul pe care acest proiect îl poate avea dacă scalăm această idee este unul foarte mare.”
Ideea de a lucra la acest proiect a venit în urma unui studiu asupra bateriilor cu beton, care folosesc un anumit proces chimic despre care el bănuia că poate fi exploatat și în alte moduri.
Și alți cercetători au luat în calcul utilizarea solului ca mediu de stocare al energiei, iar Dr. Harbottle a declarat că „sunt multe exemple de oameni care au reușit să pună niște pământ într-un borcan și să conecteze câțiva electrozi în acesta.”
Energia provenită de la panouri solare sau centrale eoliene poate fi stocată în sol, unde poate hrăni organismele care au nevoie de ea, iar noi o putem folosi atunci când cererea este crescută.
„Dacă oferim energie microorganismelor , ele o vor folosi pentru a supraviețui”, a adăugat Harbottle.
Utilizarea bateriilor pe bază de sol în locul celor cu litiu-ion poate avea beneficii atât financiare, cât și pentru mediu.
„Un avantaj al acestei idei este că nu are nevoie de chimicale periculoase precum litiul sau de resurse limitate pentru a putea fi realizat”, a declarat Harbottle.
Comentezi?