Potrivit World Economic Forum, punctele culminante au loc atunci când schimbările climatice, chiar și o creștere incrementală a temperaturii generează o transformare rapidă la nivel global, iar uneori, acestea pot fi ireversibile.

O astfel de schimbare catastrofică este posibil să se fi declanșat în Groenlanda, întrucât calota glaciară de pe teritoriu s-a destabilizat, potrivit unor experți.

Procesul de topire al gheții din Groenlanda ar fi fost accelerat, ceea ce implică faptul că nivelul mării ar putea crește cu până la șapte metri, lucru care pune în pericol mai multe așezăminte de pe coastele din întreaga lume.

David King, fost consultant științific pentru Marea Britanie și fondator al Climate Crisis Advisory Group, a declarat că „punctele culminante ale Cercului Polar au fost deja depășite.”

Zona Arctică a Pământului a depășit deja rata încălzirii globale (1.3 grade Celsius), ajungând la 3 grade Celsius, ceea ce reprezintă cu atât mai mult o veste proastă întrucât metanul blocat în zonele de permafrost ar putea fi eliberat în atmosferă.

King este de părere că dacă o cantitate mare din acest gaz foarte periculos va ajunge în atmosfera planetei, el va accelera rata și așa greu de controlat a încălzirii globale, ceea ce va duce la topirea a și mai multor ghețari.

El a adăugat că „dacă tot acel metan este eliberat, putem avea o creștere a temperaturilor cu 5.8 grade Celsius pe o perioadă de 20 de ani”, lucru „extraordinar de destructiv pentru viitorul umanității.”

Secretarul General al ONU, António Guterres, a avertizat recent umanitatea cu privire la un viitor sumbru și a dat ca exemplu inundațiile recente din Pakistan, despre care a spus că ar putea fi o „fereastră către viitor”.

„Ceea ce se întâmplă în Pakistan demonstrează faptul că nu suntem pregătiți să răspundem crizei climatice și nici nedreptății care stă la baza ei”, a declarat acesta.

Totuși, unii oameni de știință sunt de părere că încă putem face ceva pentru a combate cel puțin o parte din impactul negativ ce va urma.

Ei sugerează că prin protejarea habitatelor și ecosistemelor rămase, prin împădurire și prin implementarea la scară largă a surselor de energie regenerabilă, vom putea compensa o parte din daune.

În curând, energia provenită din surse regenerabilă va fi mai ieftină decât cea obținută prin arderea combustibililor fosili, spune Doyne Farmer, director al programelor economice de la Oxford Martin School.

Potrivit lui, „chiar dacă negi schimbările climatice, ar trebui să susții tranziția energetică pentru a economisi bani.”

De asemenea, reducerea consumului de carne este un mod foarte bun prin care putem combate schimbările climatice, întrucât creșterea animalelor pentru hrană este responsabilă pentru o mare parte din emisiile de metan eliberate la nivel global.

Laura Pereira, de la Global Change Institute în cadrul Universității Witwatersrand din Africa de Sud, a declarat că „este înfricoșător și este real - acestea sunt scenariile pentru viitor care se vor adeveri dacă nu vom face ceva acum pentru a preveni acest lucru.”