Unul dintre primele paneluri, numit „Ce este necesar pentru a ne re-imagina viitorul”, a fost prezentat de către Hans van der Loo, președinte al Institute for Integrated Economic Research.

Acesta a vorbit despre cantitatea de resurse utilizată în prezent de societate și de ce este nevoie să ne schimbăm obiceiurile pentru a continua să prosperăm.

Van der Loo a început prin a spune că „dacă vrem să ne re-imaginăm viitorul, va trebui să vedem realitatea așa cum este.”

Potrivit lui, una dintre cele mai mari probleme ale umanității stă în modul în care ne administrăm energia și resursele.

Potrivit lui, „schimbările climatice reprezintă un simptom al metabolismului umanității cu privire la consumul de energie și de resurse”, completând faptul că nu planeta este în pericol, ci noi suntem ca specie și ca societate.

Van der Loo a explicat că societatea noastră, care își are originile undeva în anii 1860, se folosește de rezervele limitate de energie solară preistorică.

Prin energie solară preistorică, el se referă la cărbuni, gaz și petrol, care pot fi considerate ca fiind bateriile planetei obținute prin procesarea materiei organice, în principal plantele care au trăit acum mai multe milioane de ani.

El a explicat diferența dintre fluxul solar și rezervele solare, întrucât primul termen este o referire la energia solară care este o resursă continuă, aproape inepuizabilă, în vreme ce rezervele solare ar putea fi disponibile pentru aproximativ 200 de ani.

„Rezervele solare au fost create în 500 de milioane de ani... iar în ultimii 200 am consumat aproximativ jumătate din acea cantitate”, a spus el.

În prezent, lumea se reorientează către utilizarea surselor regenerabile, precum energia solară și cea eoliană, pentru independență energetică și pentru reducerea emisiilor.

Van der Loo este însă de părere că „trebuie să continuăm să le dezvoltăm, însă sursele regenerabile nu vor putea alimenta această societate.”

O altă problemă pe care a prezentat-o este aceea că sursele regenerabile de energie au nevoie de anumite resurse naturale pentru a fi construite, cum ar fi aluminiul sau cuprul, lucru care ar putea însemna că vom deveni dependenți de resursele unor teritorii și nu de energia acestora.

Europa, spune el, ar putea fi în pericol de a nu dispune de suficiente resurse pentru a-și construi viitorul regenerabil și ar putea fi nevoită să se bazeze pe China, care controlează o bună parte din fluxul de baterii, de exemplu.

Van der Loo a abordat și problema topirii ghețarilor, despre care susține că „se întâmplă de foarte mulți ani”, însă diferența este că în ultimele sute de ani, societatea a construit mai multe orașe importante pe coastă, cum ar fi Tokyo, Los Angeles sau Amsterdam.

Întrucât Veneția simte deja efectele creșterii nivelului mării, acestea sunt câteva dintre orașele ce vor fi afectate în viitor de încălzirea globală.

Pentru a atenua și preveni apariția unor evenimente catastrofice, el spune că soluții bazate pe știință și natură vor fi necesare.

Poți urmări mai jos prima zi a evenimentului Climate Change Summit.