Sistemele de stocare a energiei ar putea permite surselor regenerabile să producă energie continuu atunci când nu o folosim în mod direct, pentru a avea acces la electricitate și când nu poate fi produsă, noaptea de exemplu.

Potrivit Euronews.green, Matt Harper, co fondator și CCO la Invinity Energy Systems, a declarat că „singurul lucru care ne previne să folosim aceste surse pentru generarea întregului necesar energetic este capacitatea de a stoca energia și de a o utiliza atunci când este nevoie.”

Soluțiile de stocare a energiei sunt importante, întrucât energiile regenerabile au devenit mai accesibile decât cele pe combustibili fosili, iar Marea Britanie este una dintre țările care va produce energie verde până la de patru ori mai ieftin comparativ cu prețurile din prezent ale gazelor.

De fapt, potrivit datelor puse la dispoziție de către Agenția Internațională pentru Energie (IEA), 80% din investițiile la nivel global în sectorul energetic merg către stocarea energiei, sistemul public de electrificare și sursele regenerabile.

„Nu doar compania noastră joacă un rol important în aceste sens. Există mai multe tehnologi care vor să rezolve diferite părți din problema stocării energiei”, a adăugat Harper.

Invinity Energy Systems încearcă să facă disponibilă pe piață o nouă tehnologie de stocare a energiei, sub forma bateriilor cu flux de vanadiu.

Acest tip de baterii stochează energia sub forma electroliților, care sunt lichide ce sunt pompate în bazine de mari dimensiuni, iar mai apoi ele sunt trecute printr-o „celulă” care le convertește în energie atunci când cererea este crescută.

Comparativ cu litiul, vanadiul are câteva avantaje, printre care abilitatea de a stoca și furniza energie electrică fără să se degradeze decât după zeci de mii de cicluri, ceea ce înseamnă că tehnologia ar trebui să fie mai potrivită pe termen lung.

Vanadiul tot trebuie extras, însă el este disponibil în cantități mai mari decât litiul sau cuprul.

De asemenea, este un produs secundar al proceselor de rafinare petrochimică, ceea ce înseamnă că sunt „sute de milioane de tone de vanadiu care așteaptă să fie întrebuințate.”

Cu toate acestea, bateriile litiu-ion încă au un rol important în ce privește sistemele de stocare a energiei, susține Haper, întrucât „în ultimii cinci sau șase ani, bateriile litiu-ion au dovedit că pot rezolva unele dintre cele mai mari probleme ale sistemului public de electrificare.”

Stocarea energiei este foarte importantă în special în locurile unde sursele regenerabile au devenit atât de comune încât ele generează mai multă energie decât este necesar în anumite intervale orare din timpul zilei.

„Am observat la nivel global că panourile solare au devenit foarte accesibile și populare, astfel că sistemul de distribuire a curentului electric nu mai poate absorbi surplus de energie solară”, a declarat co-fondatorul Invinity Energy Systems.

Sisteme de stocare naturale

Rezervoarele de apă pot funcționa și ele ca sisteme de stocare a energiei și le putem folosi drept „sisteme naturale de baterii”.

Elveția este una dintre țările care a implementat un astfel de sistem, care presupune două rezerve de apă aflate la înălțimi diferite. Atunci când este nevoie de energie electrică, apa din rezervorul superior este eliberată și curge printr-o turbină care generează curent.

Apoi, apa care ajunge în rezervorul inferior este pompată în sus pentru „reîncărcare”.

Alte companii, precum Polar Nights Energy, au construit un sistem de stocare a energiei bazat pe nisip.

Acest sistem stochează energia electrică sub formă de căldură în nisip, deși are nevoie de perfecționare pentru a putea furniza mai eficient energia către sistemul public.

Indiferent de tipul sistemelor de stocare, este important ca ele să fie implementate în cât mai multe locuri din lume, în special în cele care au o capacitate de producție ridicată a energiei regenerabile, precum energia solară, eoliană sau hidroenergia.

„Imaginați-vă sistemul public de electrificare în 2040. Am putea avea sisteme de panouri solare și ferme de centrale eoliene și probabil alte surse precum energia geotermală sau cea mareomotrică, iar acestea vor putea să ne suplinească tot necesarul energetic”, a menționat Matt Harper.