Potrivit Terra Daily, microplasticele sunt uneori adăugate intenționat în produși agricoli, vopseluri și produse cosmetice, iar cantitatea totală a acestor micro-materiale poate ajunge la 50.000 de tone pe an doar în UE.

Aceste materiale poluante ar urma să fie eliminate până în 2025 de către oficialii UE, ceea ce înseamnă că oamenii de știință trebuie să găsească alternative potrivite pentru a le înlocui.

Acest lucru este important, în special întrucât un om înghite săptămânal circa 5 grame de plastic.

O echipă de cercetători de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și alți parteneri au dezvoltat o alternativă pe bază de mătase care s-ar putea dovedi a fi relativ ieftină și ușor de produs.

Microplasticele se formează și în urma altor procese, cum ar fi degradarea materialelor plastice de dimensiuni mai mari sau în urma degradării în timp a cauciucurilor.

Profesorul de inginerie civilă și de mediu al MIT, Benedetto Marelli, a declarat că fiecare aplicație a microplasticului ar putea avea nevoie de propria alternativă.

„Nu putem rezolva problema microplasticelor doar cu o singură variantă. Vom rezolva problema încălzirii globale și a poluării puțin câte puțin”, a declarat el.

Mătasea este considerată ca fiind un material sigur pentru utilizarea în alimente sau pentru uz medical, întrucât nu este toxică și se degradează în corp.

Cercetătorii au demonstrat în propriile teste faptul că materialul pe bază de mătase poate fi folosit la producția actuală de echipamente pe bază de spray-uri pentru a crea un ierbicid care poate fi utilizat pe mai multe culturi.

Soluția a fost testată de oameni de știință pe o cultură de porumb crescută în seră.

Alți specialiști au sugerat și în trecut utilizarea materialelor degradabile încapsulate, însă Marelli menționează faptul că „este o nevoie mare de a putea încapsula eficient active cu conținut ridicat pentru a le putea utiliza la scară industrială. Pentru a avea efect, este important nu doar să înlocuim polimerul sintetic cu unul biodegradabil, însă să ne asigurăm că acesta se comportă cel puțin la fel de bine.”

De asemenea, mătasea va trebui produsă în mai multe locuri pentru a evita dependența de o singură sursă li pentru a facilita producția la scară largă, iar China este țara care controlează mare parte din producția de mătase la nivel global.

Marelli a adăugat faptul că în China este produsă 90% din mătasea de foarte bună calitate, întrucât industria respectivă a reușit să perfecționeze procesarea materialului de-a lungul timpului.

Cu toate acestea, pentru a înlocui microplasticul, se poate folosi și mătase de calitate mai slabă, ceea ce înseamnă că producția poate avea loc și în alte locuri din lume, a menționat cercetătorul.