The Next Web scrie că insight-urile oferite de acest software scurtează durata de testare a bateriilor cu cel puțin un an, timp în care o unitate fizică ar fi trebuit observată constant de cercetători. În schimb, dezvoltarea unui nou model electric ar putea avea loc cel puțin de două ori mai repede.
Beneficii pentru producători și mai ales pentru șoferi
Mașinile electrice nu sunt în momentul de față cele mai atractive pentru șoferi, în mare parte din cauza autonomiei de cele mai multe ori supraestimate, dar și a infrastructurii de încărcare slab dezvoltată în multe locuri.
Reprezentanții Sphere Energy sunt de părere că sistemul software dezvoltat de companie poate aduce numeroase beneficii în piață, cum ar fi timpi mult mai mici de proiectare și producție, prețuri mult mai mici pentru mașinile electrice noi și durabilitate și performanță mai bune a bateriilor.
Lukas Lutz, cofondatorul companiei, a declarat pentru TNW că „în prezent, nimeni, nici măcar Tesla, nu poate estima în mod precis durata de viață a bateriilor pe care le instalează în mașinile electrice. Este ceva cu adevărat revoluționar.”
Beneficii pentru piața stagnantă a EV-urilor în Europa
Și nu are cum să nu fie revoluționar, în contextul în care vânzările de mașini electrice au scăzut în 2024 la nivel global, inclusiv în Europa, cu mici excepții, precum Grecia, care a oferit și oferă în continuare parcări gratuite în locurile publice pentru modelele exclusiv pe baterii. Să nu uităm că, totuși, Grecia nu este nici cea mai mare țară europeană, iar clima este destul de prietenoasă cu bateriile.
Totuși, cum poate ajuta Sphere? Inginerii companiei au dezvoltat un AI numit Batty, care a fost antrenat în baza a datelor obținute de la evaluarea a 1.000 de baterii fizice. Folosind aceste date, sistemul poate realiza o simulare a duratei de viață a unei baterii în funcție de condițiile meteo sau de drum.
Astfel, clienții care vor să folosească acest AI pot ajusta lucruri precum viteza de deplasare, tipul de drum pe care se merge și înclinația, dar și tipul de încărcător folosit, pentru a-și face o idee cât mai precisă cu privire la durabilitatea în timp.
Ce spun producătorii de mașini electrice
Companiile auto sunt impresionate de rezultate, iar mai mulți producători europeni de EV-uri au folosit deja această tehnologie. Batty ar putea fi AI-ul care să ofere un foarte necesar boost pieței auto europene de mașini electrice, care are dificultăți în a inova comparativ cu producători din China, de exemplu.
Lutz spune că „dezvoltarea bateriilor le pune cele mai mari probleme și nu ar trebui să fie așa. Vrem să le luăm această povară de pe umeri.”
Împreună cu IBM, Sphere Energy vrea să exploreze noi moduri prin care să simuleze utilizarea bateriilor, iar startup-ul german vrea să extindă AI-ul și pentru ambarcațiuni electrice sau sisteme pentru stocarea energiei.
Comentezi?