În cadrul unei alianțe cu parteneri de pe toate continentele, UE va avea drept obiectiv lansarea negocierilor pentru un nou acord mondial, obligatoriu din punct de vedere juridic, privind materialele plastice, așa cum se precizează într-un comunicat de presă.

UE va urmări, de asemenea, să creeze un grup științifico-politic privind substanțele chimice, deșeurile și poluarea, pentru a consolida consilierea științifică a comunității mondiale, în mod similar cu cea oferită de Grupul interguvernamental privind schimbările climatice.

Obiectivul final va fi obținerea unui acord cu privire la o definiție a conceptului de „soluții bazate pe natură”, care va fi decisiv în perspectiva COP15 a Convenției privind diversitatea biologică.

”Suntem confruntați cu tripla criză a schimbărilor climatice, a pierderii biodiversității și a poluării. UE nu abordează criza doar pe plan intern, ci construiește și alianțe pe scena internațională, întrucât trebuie să abordăm împreună aceste provocări globale. Mă voi deplasa în Kenya pentru a asigura realizarea priorităților-cheie ale UE, în special lansarea negocierilor pentru un nou acord mondial privind materialele plastice. Avem deja peste 140 de parteneri pe care putem conta și sunt convins că și alți membri ai comunității internaționale vor adera la acest proiect. Împreună, putem avea un impact real și acesta este obiectivul pe care sper să îl realizăm în cadrul Adunării ONU pentru mediu”, afirmă Virginijus Sinkevičius, Comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit, reprezentantul Uniunii Europene în cadrul Adunării ONU pentru Mediu din Kenya.

Printre principalele obiective de negociere ale UE se numără:

  • instituirea unui comitet internațional de negociere pentru un acord mondial obligatoriu din punct de vedere juridic privind materialele plastice. UE urmărește să ajungă la un acord care să adopte o abordare circulară, bazată pe ciclul de viață, în ceea ce privește materialele plastice, astfel cum se subliniază în Planul de acțiune pentru economia circulară. Având în vedere că poluarea cu materiale plastice este o problemă la scară planetară, doar eforturile coordonate la nivel mondial reprezintă o modalitate eficace de remediere a acesteia;
  • crearea unui grup științifico-politic privind substanțele chimice, deșeurile și poluarea, care va oferi un sprijin pentru remedierea acestor probleme similar cu cel oferit de IPCC, IPBES și IRP în cazul politicilor în materie de climă, biodiversitate și, respectiv, resurse naturale;
  • definirea și promovarea soluțiilor bazate pe natură. Soluțiile bazate pe natură sunt acțiuni de protejare, gestionare durabilă și refacere a ecosistemelor naturale și modificate. Ele oferă simultan beneficii de mediu, sociale și economice și contribuie la consolidarea rezilienței. În prezent, lipsa unei definiții convenite la nivel internațional a soluțiilor bazate pe natură împiedică progresul în diverse procese de negociere și poate duce la „dezinformare ecologică” și la o clasificare eronată a activităților. UE va depune eforturi în favoarea stabilirii unei definiții comune care ar facilita discuțiile în cadrul COP15 și în cadrul altor foruri ale ONU, cum ar fi Convenția ONU asupra schimbărilor climatice.

Adunarea Organizației Națiunilor Unite pentru mediu este organismul decizional suprem în materie de mediu la nivel mondial. Aceasta se reunește o dată la doi ani. Găzduită de Programul Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu, Adunarea Organizației Națiunilor Unite pentru mediu reunește reprezentanți ai celor 193 de state membre ale ONU, întreprinderi, societatea civilă și alte părți interesate pentru a conveni asupra unor politici menite să abordeze cele mai presante provocări în materie de mediu la scară planetară. UE participă la Adunare alături de statele sale membre, în conformitate cu Rezoluția A/65/276 a Adunării Generale a ONU.