Iată patru start-up-uri care promit să schimbe modul în care energia „curge” în casele și business-urile noastre, primul dintre ele fiind Celtic Renewables.

Celtic Renewables

Celtic Renewables este un start-up din Edinburgh care folosește subproduse din producția de whisky pentru a crea energie regenerabilă.

Energia regenerabilă despre care compania vorbește vine sub forma combustibililor sustenabili și a chimicalelor regenerabile, ambele fiind soluții cu conținut redus de carbon care ar putea înlocui combustibilii fosili tradiționali.

Echipa a arătat potențialul acestui produs în 2017, când l-a folosit pentru a alimenta un Ford Focus pe care l-au condus în jurul campusului Universității Napier.

Oficialii Celtic Renewables susțin că acest tip de combustibil poate fi folosit în mașinile contemporane fără modificări asupra motorului acestora.

De asemenea, un fun fact este acela că în consiliul de conducere al companiei se află și Ekko, Chief Morale Officer al companiei.

Ekko este un câine care a fost salvat de pe străzile din România și adus în Scoția, unde s-a alăturat echipei de la Celtic Renewables și se ocupă cu creșterea moralului echipei sale.

Proton Technologies

Proton Technologies este o companie canadiană care vrea să schimbe modul în care obținem hidrogen curat.

Echipa de cercetători a dezvoltat un sistem numit Hygenerator care poate fi folosit pentru a extrage hidrogenul din depozitele subterane de combustibili fosili cu o amprentă de carbon net-zero.

Fondată în 2015 în Calgary, Proton Technologies pune la dispoziție una dintre cele mai accesibile tehnologii pentru extragerea hidrogenului, care este pe deasupra și prietenoasă cu mediul.

Ca rezultat al dezvoltării acestor tehnologii, compania a reușit să obțină contracte cu clienți importanți din industrie, precum Clean Hydrogen UK.

Compania a cumpărat o licență pentru a putea folosi Hygeneratorul celor de la Proton, cu ajutorul căruia aceasta produce circa 5.000 de tone de hidrogen pe zi.

Energia regenerabilă, indispensabilă pentru tranziția energetică - Enernet Global

O altă companie care vrea să contribuie la tranziția energetică globală este Enernet Global.

Compania din New York este specializată în construirea microgridurilor pentru diverse zone și comunități care pot beneficia de pe urma energiei solare sau a celei eoliene.

Secretul companiei este faptul că echipa analizează cu atenție suprafața geografică a unei zone pentru a descoperi ce sursă de energie poate fi exploatată cel mai bine.

Astfel, echipa poate oferi clienților cea mai bună soluție de energie regenerabilă pentru nevoile acestora.

Fondată în 2015, compania servește în prezent clienți din varii zone de pe Pământ, inclusiv țări din sudul Deșertului Sahara, Asia de sud-est și chiar Australia, iar proiectele sale de energie regenerabilă au un total cumulat de 130 MW.

Enernet Global își oferă serviciile și către clienți care locuiesc în zone mai greu accesibile sau către diverse corporații, precum fermieri, companii miniere sau operatori de unități de cazare.

Siqens

Siqens GmbH este un start-up biotech fondat în Germania în anul 2012 care a câștigat premiul f-cell award datorită cercetării companiei asupra hidrogenului și tehnologiei pe bază de pile de combustie.

Misiunea start-up-ului este de a oferi o sursă constantă de energie comunităților din lume care nu au acces facil la electricitate.

De fapt, potrivit estimărilor făcute de Siqens, în jur de 1.3 miliarde de oameni din lume au probleme în ce privește accesul la energie electricitate și trebuie să folosească surse cu emisii de carbon, precum generatoarele pe benzină sau motorină.

Pentru a combate utilizarea surselor tradiționale de energie, echipa de la Siqens a dezvoltat o baterie pe bază de metanol care poate transforma combustibilii fosili mai eficient în energie electrică.

Pentru a maximiza eficiența acestui sistem, compania combină resursele naturale disponibilă în fiecare regiune, precum energia solară sau cea eoliană, cu bateriile pe bază de metanol, pentru a crește producția de energie.

Astfel, compania reușește să ajute oamenii să își reducă costul pentru combustibili cu 70% și să elimine emisiile de carbon asociate cu utilizarea generatoarelor pe motorină sau benzină.