De fapt, potrivit Atlas Obscura, în jur de 80 de milioane de perechi de bețișoare chinezești ajung anual în gropi de gunoi din întreaga lume, iar activiști din China, țara unde se fabrică cele mai multe astfel de tacâmuri, susțin că pentru a ține pasul cu cererea, se defrișează până la 40 de hectare de pădure zilnic.

Guvernul chinez a încercat încurajarea utilizarea de bețișoare reutilizabile și a impus chiar taxe asupra producătorilor pentru a încerca să remedieze problema, însă aceasta continuă să persiste, deoarece bețișoarele de unică folosință sunt considerate a fi mai practice.

Felix Bock, fondatorul startup-ului canadian ChopValue a declarat că „doar în Vancouver se aruncă 100.000 de bețișoare pe zi. Au fost aduse 6.000-7.000 de mile din Asia, unde sunt fabricate, pentru a sta pe masă cam 30 de minute.”

Din 2016, Felix Bock a încercat să reimagineze modul în care pot fi refolosite bețișoarele de unică folosință, prin economie circulară.

Astfel, angajații companiei din Vancouver adună 350.000 de bețișoare de la peste 300 de restaurante în fiecare săptămână pe care mai apoi le transformă în rafturi, birouri, suporturi de pahar și altele.

Fondatorul susține că prin această practică a reușit să ofere o nouă viață pentru peste 50 de milioane de perechi de astfel de tacâmuri de unică folosință de la începerea proiectului.

„Odată ce realizezi despre ce volum este vorba, te gândești că poate acel bețișor este începutul unui lucru măreț”, a completat Bock.

Totuși, procedura nu este simplă, spune el, iar pentru a putea face bețișoarele utilizabile pentru mobilier sau decorațiuni, este necesară sterilizarea acestora.

Primul pas este de a pune un strat de rășină pe bază de apă peste tacâmuri, după care acestea sunt sterilizate la aproape 100 de grade Celsius. Apoi, bețișoarele sunt presate și transformate într-o placă de lemn, care este utilizată pentru realizarea mobilierului sau decorațiunilor.

Mai mult, această procedură nu are niciun impact negativ asupra mediului înconjurător.

Alături de bețișoarele de unică folosință, există și alte obiecte utilizate în industria alimentară care afectează negativ mediul înconjurător, printre care paiele din plastic sau caserolele alimentare din polistiren.