Potrivit Business Green, toate guvernele lumii vor trebui să folosească alternative prietenoase cu mediul nu mai târziu de anul 2030.

Specialiștii UNIDO estimează că oțelul și cimentul sunt responsabile pentru aproximativ 50% din emisiile totale rezultate din sectorul construcțiilor.

Guvernele sunt cele care cumpără și utilizează cel mai mult aceste două materiale, fie că ele sunt folosite pentru construcția clădirilor noi sau pentru crearea sau consolidarea de noi drumuri, infrastructură ferată sau alte proiecte.

De aceea, dacă ar implementa alternative eco-friendly, companiile și cercetătorii ar investi și mai mult în descoperirea de noi opțiuni pentru această piață.

Una dintre posibilele soluții pe care le-am prezentat recent se folosește de echipamentele personale pentru protecție uzate, care pot fi folosite pentru ranforsarea betonului.

De asemenea, cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au inventat primul ciment net-zero, care ar trebui să aducă contribuții semnificative la decarbonizarea industriei construcțiilor.

Rana Ghoneim, șefa departamentului pentru Sisteme Energetice și Decarbonizare Industrială din cadrul UNIDO, a declarat că „toți actorii trebuie să contribuie la progresul către obiectivele net-zero.”

„Guvernele care vor cumpăra materiale net-zero pot face o diferență crucială”, a adăugat ea.

Tareq Emtairah, director al Diviziei pentru Decarbonizare și Energie Sustenabilă din cadrul UNIDO, a spus că „oțelul, cimentul și betonul reprezintă piatra de temelie a lumii moderne. Cererea pentru aceste materiale este mare și în continuă creștere, însă ele încă sunt responsabile pentru cea mai mare cotă din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel industrial.”

La conferința COP26 de anul trecut din Glasgow, oficialii au căzut de comun acord cu privire la faptul că proiectele pentru construcții finanțate din bani publici care folosesc oțel, ciment sau beton trebuie să calculeze și să facă publice emisiile de carbon provenite de la materialele respective.

Scopul final ar fi ca toate aceste construcții să devină net-zero până în 2050.