Principala problemă care transformă cimentul într-un material cu un grad mare de poluare este în formula de producție a acestuia. Și dacă poți ajunge să reduci emisiile din arderea carbonatului de calciu, nu poți schimba formula chimică.

Totuși, potrivit Treehugger, echipa Cambridge vine cu o soluție care schimbă ecuația de producție a betonului. Aceștia au observat că cimentul folosit și separat de betonul reciclat este aproape identic cu fluxul de calcar folosit pentru a extrage impuritățile din oțel.

De obicei, produsul rezultat este zgura și este considerat ca fiind rezidual, dar este, de fapt, plin de oxid de calciu, un ingredient cheie pentru fabricarea cimentului.

Echipa de la Cambridge a transformat în pudră acea zgură și a concluzionat că este identică cu zgura de la baza noului ciment.

Odată demolată o clădire veche, folosind procedeul oamenilor de știință, zgura va putea fi refolosită pentru a crea noul beton, iar structura de fier poate fi și ea reciclată pentru noua clădire.

Iar dacă furnalul în care ar avea loc tot acest proces ar fi alimentat cu energie curată, practic tot procesul ar fi unul lipsit de emisii directe de dioxid de carbon.

Mai multe informații despre procedeul echipei de ingineri de la Cambridge pentru a obține ciment cu zero emisii puteți afla din comunicatul de presă al instituției.

Așa cum precizam, au început să fie tot mai multe inițiative care vizează producția de ciment ”verde”. La începutul lunii februarie, Holcim, una dintre cele mai importante companii care produce materiale de construcții, anunț un parteneriat cu ENI pentru a transforma dioxidul de carbon din capturile de carbon în ciment verde.

La mijlocul lunii mai scriam despre faptul că cercetători de la Universitatea Tehnică din Nanyang au reușit să creeze un tip de biociment din deșeuri, făcând alternativa la cimentul tradițional mai sustenabilă și mai verde utilizând urină și nămol de carburi.