Până în prezent, dincolo de runda de 35 de milioane de dolari, WINT a mai avut două runde de finanțare, în valoare de 10, respectiv 15 milioane de dolari, astfel că totalul obținut de companie din finanțări se ridică la 60 de milioane de dolari.
Sistemele de management al apei oferite de WINT pot detecta și opri scurgerile cu ajutorul inteligenței artificiale. Totodată, sistemul poate alerta proprietarii atunci când scurgerile au loc pentru ca acestea să poată fi oprite imediat. Sistemul de monitorizare în timp real identifică sursele scurgerilor, ceea ce reduce cantitatea de resurse irosite, dar și amprenta de carbon asociată cu acestea.
WINT a fost cofondată în 2018 de către Alon Geva și Yaron Dycian pentru a ajuta companiile să opereze în clădiri mai sigure din punct de vedere al structurii, dar și pentru a le oferi un mod de a-și optimiza utilizarea resurselor. Am discutat cu Yaron, Chief Strategy Officer, WINT, pentru a afla mai multe despre cum funcționează mai exact aceste sisteme și de ce ele ar trebui implementate în orice clădire pentru a-i extinde durata de viață.
Yaron are o experiență vastă de 30 de ani în ce privește fondarea startup-urilor, dar a lucrat și pentru companii consacrate, cum este IBM, unde a fost vicepreședinte executiv și specialist în securitate cibernetică. În același timp, tot de la el am aflat că Alon are propria experiență în ce privește furnizarea serviciilor de rețelistică, dar și alte soluții inovatoare pe piața din SUA.
De ce este crucial să optimizăm fluxul de apă într-o clădire
În 2018, Yaron își dorea să pună bazele unei noi companii și lucra împreună cu o echipă de experți la renovarea propriei locuințe. Unul dintre muncitori i-a spus despre problemele pe care mai mulți oameni le au cu scurgerile și cum chiar multe dintre clădirile pe care le ridica chiar el riscau să aibă probleme structurale din această cauză.
În același timp, unul dintre vecinii lui Yaron a avut probleme serioase cu casa după ce o scurgere ce a trecut neobservată mai multe săptămâni a cauzat daune structurale severe locuinței sale.
„Asta a fost în 2018, atunci când sustenabilitatea, încălzirea globală și schimbările climatice erau subiecte de interes și ne-am gândit că această soluție ar putea fi foarte utilă și așa ne-a venit ideea de a crea această companie”, ne-a spus Yaron.
Tehnologia folosită de WINT este pe bază de detectare a anomaliilor și funcționează prin analizarea fluxului de apă prin conductele unei clădiri. „Dacă ne gândim la fluxul de apă, să zicem 100 de litri pe oră, de-a lungul timpului vom vedea că dacă vom da drumul la robinet, fluxul va crește, iar dacă îl oprim, fluxul va scădea”, explică Yaron pentru Green Start-Up.
Acestea sunt resursele de care sistemul companiei are nevoie pentru a urmări fluxul de apă și dacă există vreo anomalie la nivelul conductelor. Însă cum poate detecta acesta dacă există, într-adevăr o problemă sau dacă fluxul de apă a crescut din cauza unei situații specifice sau a unui proces?
Aici intervine provocarea dezvoltării acestui sistem, ne-a spus Yaron, iar modul prin care aceasta poate fi depășită este prin optimizarea detectării în așa fel încât să cunoască cât mai multe situații posibile.
„Nu poate fi un sistem 100% perfect, vor exista mereu detectări false, însă șmecheria este să le reducem la minim și să prevenim alertele false”, ni s-a explicat.
Modul prin care WINT minimizează alertele false și prin care poate detecta scurgerile reale care au loc în clădire este printr-un sistem de inteligență artificială și algoritmi de învățare, care se obișnuiesc cu modul de utilizare al apei în timp. Astfel, dacă oamenii folosesc mai multă apă dintr-un anume motiv, sistemul nu va fi activat.
O soluție disponibilă pentru afaceri și pentru blocurile de apartamente
Soluția oferită de WINT a fost inițial disponibilă pentru clienți individuali, însă după o analizare mai atentă a pieței, Yaron ne-a explicat că ea a fost oferită clienților din mediul business și pentru clădirile cu mai multe apartamente sau locuințe.
„Este important de menționat că facem două lucruri: optimizăm utilizarea resursei de apă și prevenim daunele care pot apărea la nivelul clădirilor, de exemplu am văzut clădiri cu daune de 100 de milioane de dolari”, a declarat pentru Green Start-Up Chief Strategy Officer-ul WINT.
Întrucât nicio clădire din lume nu este protejată în totalitate împotriva scurgerilor, soluțiile oferite de WINT sunt foarte folositoare și pot salva foarte multă apă, dar ajută și la protejarea structurii clădirii respective.
Potrivit lui Yaron, cifrele pe care experții companiei le văd în ce privește reducerea consumului de apă sunt de 25%, însă ele pot ajunge chiar și la 70% în anumite situații.
Cât de dificil este să optimizăm clădirile existente
Câteodată, modernizarea clădirilor vechi poate fi un proces laborios, dar și costisitor, dar în cazul WINT, vârsta imobilului nu contează.
„Voi menționa că majoritatea clienților noștri au clădiri vechi și și-au instalat această soluție. Pentru a instala sistemul, nu e nevoie de mult, un instalator va veni și va monta o valvă și un contoar, iar asta e tot”, a explicat pentru Green Start-Up Yaron.
Pentru că este vorba în mare parte de lucru obișnuit pentru instalatori, prețul depinde în mare parte de cât de mare este clădirea. De exemplu, pentru o clădire cu cinci etaje, prețul estimativ este de 3.000 de dolari, ceea ce înseamnă că nu este foarte costisitor pentru proprietari să își protejeze imobilele pe termen lung și să reducă și costurile asociate cu consumul de apă.
În ce privește planurile de viitor ale companiei, cu o echipă de specialiști deja existentă și un produs matur care deja este pe piață și servește mai mulți clienți, WINT urmărește acum extinderea către noi piețe, dar și continuarea optimizării consumului de resurse în locurile unde sistemul este funcțional.
Comentezi?