Din 2021, compania folosește deja 100% electricitate din surse regenerabile de energie pentru a-și alimenta infrastructura.

„Vantage Towers își propune să accelereze procesul Europei către o conectivitate ultra-rapidă și durabilă prin infrastructură și tehnologii care vor juca un rol cheie. Așteptăm cu nerăbdare să replicăm modelele noastre de bune practici și proiectele noastre de succes, care sunt în derulare în prezent, într-o fază pilot în alte țări europene, precum Germania, Grecia sau Republica Cehă. România a investit în extinderea acoperirii în bandă largă și în creșterea capacității rețelei, așa că reprezintă o posibilitate pentru noi de a aduce și aici soluțiile noastre inovatoare și sustenabile bazate pe energie verde”, a declarat Ionel Crăciun, Business Development Manager la Vantage Towers România.

Vantage Towers a lansat în Europa mai multe proiecte pilot bazate pe energie verde:

  • Germania – Vantage Towers și-au unit forțele cu startup-ul de energie eolian, MOWEA, cu sediul la Berlin, care prevede instalarea a aproximativ 752 de microturbine eoliene pe 52 de structuri din Germania. Acestea vor avea capacitatea de a reduce consumul de energie din rețea și costurile cu electricitatea pentru funcționare la fiecare dintre locațiile Vantage Towers cu până la două treimi și chiar mai mult.
  • Grecia – Vantage Towers a demarat un proiect pilot de înlocuire a generatoarelor pe bază de diesel cu celule de combustibil în instalațiile nepermanente care nu sunt conectate la rețeaua electrică, astfel încât să devină posibilă alimentarea acestora cu energie verde, pentru protejarea mediului. Compania testează aplicabilitatea sistemelor de celule de combustibil cu biometanol ca surse de rezervă și surse de energie primară pentru locațiile sale.
  • Republica Cehă - Vantage Towers a implementat energia solară pentru 10% din locațiile sale din Republica Cehă. Aproximativ 400 dintre acestea vor fi echipate cu o soluție de generare a energiei prin panouri solare cu capacitatea de a stoca excesul de energie generată în baterii de rezervă.

Strategia globală a Vantage Towers are ca scop promovarea digitalizării sustenabile în Europa prin reducerea emisiilor de carbon în rețeaua sa, folosind soluții de energie verde.

Cu un model de business sustenabil, o singură investiție, un singur contract și o singură construcție, dar mai mulți beneficiari, Vantage este primul jucător de pe piața din România care și-a construit infrastructura cu scopul de a o partaja.

Ținând cont că în România există zone în care s-au construit chiar și 4 structuri metalice una lângă cealaltă, Vantage Towers are capacitatea de a schimba și îmbunătăți întregul sistem de infrastructură.

Transformarea digitală a României este tot mai accelerată datorită numărul tot mai mare de abonamente pentru smartphone-uri, cât și a unui volum mediu de date în creștere per abonat. Alimentat de tot mai mult conținut video și de o penetrare mai mare a 5G, traficul de date mobile continuă să crească constant.

”Infrastructura telecom formează coloana vertebrală a transformării digitale în România. Aceasta permite conectivitatea, susține accesul la internet de mare viteză, facilitează comunicarea mobilă, alimentează IoT și soluțiile inteligente, facilitează serviciile și tehnologiile digitale și ajută la reducerea decalajului digital. Dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii de telecomunicații sunt esențiale pentru progresul României în era digitală. În același timp, industria telecomunicațiilor are un impact direct asupra economiei și contribuie la dezvoltarea sectoarelor esențiale”, a adăugat Ionel Crăciun, Business Development Manager la Vantage Towers România/

Vantage Towers are peste 2.300 de puncte de conectivitate în România și oferă soluții de înaltă tehnologie. Portofoliul companiei se axează mai mult pe locații la sol (GBT), situate în principal în zone rurale cu un număr scăzut al populației. O parte semnificativă a portofoliului companiei este compusă din locații unde sunt amplasate turnurile pe acoperiș (RTT), mai potrivite zonelor urbane, cum ar fi Bucureștiul.

Vantage Towers este o companie de top din Europa, cu peste 84.000 de turnuri în zece țări, care conectează oameni, companii și dispozitive în orașe și zonele rurale. Compania a fost fondată în 2020 și are sediul central în Düsseldorf.

Portofoliul Vantage Towers include turnuri, catarge, amplasamente pe acoperiș, sisteme de antene distribuite (DAS) și celule mici. Prin construirea, operarea și închirierea acestei infrastructuri către operatori de rețele mobile sau alți furnizori de rețea, cum ar fi companiile IoT sau utilitățile, Vantage Towers aduce o contribuție semnificativă la o Europă mai bine conectată.

În timp ce deja 100% din electricitatea pe care Vantage Towers o folosește pentru a-și opera infrastructura este obținută din surse de energie regenerabilă, generarea de energie verde este direcționată direct la fața locului cu ajutorul panourilor solare și a micro turbinelor eoliene, iar soluțiile cu hidrogen sunt în curs de testare.

Acest lucru este în acord cu strategia generală a companiei de a conduce o digitalizare durabilă în Europa și de a sprijini partenerii prin inovarea tehnologică în decarbonizare și atingerea obiectivelor climatice.