Anul trecut am prezentat pe Green Start-Up cum țările care au ieșire la mare sau la ocean pot utiliza energia mareomotrică, astfel că această nouă descoperire are un potențial ridicat pentru aceste națiuni, care pot produce energie regenerabilă într-un nou mod.

Mările și oceanele planetei pot fi mai mult decât locuri unde putem instala centrale eoliene, iar aceste noi surse de energie se pot dovedi deosebit de utile în viitor.

Clean Tehnica scrie că o echipă de cercetători a reușit să dezvolte un nou sistem care poate alimenta platforme importante aflate pe mări sau oceane, care au rolul de a colecta informații critice despre posibile furtuni sau tsunami-uri, spre exemple.

Deoarece aceste platforme rulează pe baterii, companiile au destul de puține opțiuni, precum înlocuirea bateriilor însele, însă pe mare, acest lucru este mai dificil de realizat decât pe uscat.

De aceea, generatoarele alimentate de energia valurilor pot ajuta la încărcarea acestor baterii în permanență, ceea ce ajută senzorii să funcționeze neîntrerupt.

Generatoarele care vor alimenta senzorii respectivi sunt destul de mici și nu sunt gândite pentru a produce foarte multă putere, însă versiunile ulterioare, de dimensiuni mai mari, pot ajuta la alimentarea cu energie a farurilor sau chiar a observatoarelor.

De asemenea, în viitor, aceste generatoare pot furniza energie și pentru comunitățile de pe coastă, dacă tehnologia va continua să evolueze.

Daniel Deng, cercetător la Pacific Northwest National Laboratory și proiectant al noului dispozitiv, numit TENG, a declarat că „TENGs sunt dispozitive low-cost, ușoare, care pot converti eficient energia produsă de valuri mai puternice sau mai slabe - ceea ce le face foarte potrivite pentru alimentarea dispozitivelor amplasate pe mare, acolo unde monitorizarea și accesul se realizează cu dificultate și cu un cost ridicat.”

Sistemul este cel mai eficient atunci când valurile sunt ceva mai puternice și constante, deoarece generatoarele produc mai multă putere cu cât sunt acționate mai des.

„FMC-TENG este unic deoarece există doar câteva convertizoare de energie a valurilor care sunt eficiente și care pot genera putere semnificativă de la valurile cu frecvență joasă. Acest tip de generator ne poate ajuta să urmărim fenomenele meteo pe mare folosind doar energia valurilor”, a adăugat Deng.