Raportul GWEC, care a fost publicat luni, a prezentat faptul că în 2021 a fost instalată o capacitate de energie eoliană mai mică decât în anul precedent, de 93.6 gigawați comparativ cu 95.3 GW.

În orice caz, acest lucru a adus totalul capacității energiei eoliene la un total global de 837 de gigawați, deși este bine de știut că aceasta nu reprezintă neapărat cantitatea de energie produsă, ci mai degrabă potențialul teoretic al tuturor instalațiilor eoliene din acest moment.

Potrivit CNBC, potențialul energetic oferit de centralele de pe mare a crescut cu 21.1 GW în 2021, reprezentând cel mai bun an pentru aceste sisteme de producere a energiei electrice, în vreme ce capacitatea de pe țărm a crescut cu 72.5 GW, comparativ cu 88.4 GW în anul precedent.

Membrii GWEC includ companii precum Vestas, Shell și Orsted, iar potrivit consiliului, țările responsabile pentru scăderea adopției energiei eoliene în 2021 sunt China și Statele Unite ale Americii.

Motivul pentru scăderea instalării de capacitate eoliană în China, la 30.7 GW în 2021 comparativ cu peste 50 în anul precedent, spune GWEC, a fost cauzată de terminarea finanțării la nivel național pentru instalarea de energie verde, regenerabilă.

Între timp, SUA a instalat turbine eoliene pe țărm cu o capacitate totală de 12.7 GW în 2021, cu 4.16 GW mai puțin decât în 2020, iar GWEC spune că de vină ar fi pandemia de Covid-19 și probleme la nivelul lanțului de aprovizionare.

GWEC se teme că scăderea adopției energiei curate poate afecta atingerea țelurilor climatice pentru 2030.

Reprezentanții organizației susțin că „la nivelul prezent de adopție, estimările GWEC arată că până în 2030 vom avea mai puțin de două treimi din capacitatea de energie eoliană necesară pentru a ne putea atinge scopurile climatice de 1.5 grade Celsius, ceea ce ne va face să ne ratăm obiectivele climatice.”

Raportul a menționat și faptul că energia eoliană „trebuie să crească de patru ori până la sfârșitul acestui deceniu de la cei 94 GW instalați în 2021 pentru a ne putea atinge obiectivele climatice din 2050.”

Raportul lansat de GWEC luni cere, de asemenea, simplificarea procedurilor legate de permisele pentru instalarea centralelor eoliene, pentru a le face prezente în cât mai multe locuri de pe glob.

Ben Backwell, CEO al GWEC, a declarat că „scalarea creșterii la nivelul necesar pentru a atinge obiectivul de zero emisii și pentru a atinge independență energetică va necesita implicit o abordare pro activă din partea factorilor politici decizionali din lume.”

„Ultimele 12 luni ar trebui să fie un apel de conștientizare cum că trebuie să privim înainte și să facem trecerea către sistemele energetice ale secolului 21, bazate pe energie regenerabilă”, a adăugat el.

Agenția Internațională pentru Energie a raportat recent că 2021 a înregistrat cel mai mare nivel de emisii de dioxid de carbon din istorie, care a crescut cu 6% la un total de 36.3 miliarde de tone.