Potrivit Reuters, ambele sectoare de energie regenerabilă au înregistrat creșteri în 2021, energia solară înregistrând o creștere de 23% la nivel global, iar cea eoliană crescând cu 14% în aceeași perioadă.

Ambele surse de energie au fost responsabile de generarea a 10.3% din totalul necesar de energie din 2021, cu 1% mai bine decât în anul precedent, 2020.

Datele înregistrate de Ember arată că Olanda, Australia și Vietnam au fost țările care au înregistrat cea mai mare cerere în sectorul de energie curată, întrucât în ultimii doi ani au produs 10% din necesarul de energie din surse regenerabile, punând mai puțin accent pe combustibili fosili.

Reprezentanții Ember au declarat că „dacă acest trend poate fi replicat la nivel global și susținut, sectorul energetic se poate încadra în obiectivul de 1.5 grade.”

Dave Jones, șef al departamentului global de energie al Ember, a declarat că cel mai mare impediment când vine vorba despre adopția la scară largă a surselor de energie regenerabilă este reprezentat de constrângerile legislative precum permisele, iar aceste probleme trebuie rezolvate dacă guvernele își doresc o adopție cât mai mare a surselor de energie solară și eoliană.

Din păcate, energia electrică generată de centralele pe cărbuni a înregistrat cea mai mare creștere din 1985 până în prezent, cu 9% mai mare în 2021, iar acest sector energetic a acoperit 59% din creșterea cererii de energie electrică.

În 2021 a fost înregistrată cea mai mare creștere anuală de energie electrică, de 5.4% sau 1.414 TWh, ceea ce reprezintă echivalentul consumului energetic al Indiei adăugat la cel global existent.

„Suntem aproape de a putea acoperi creșterile cererii de consum de curent electric prin surse regenerabile, dar nu suntem chiar acolo încă. Dacă vom continua să înregistrăm aceste creșteri ale segmentului de energie regenerabilă, vom ajunge în acest punct curând”, a adăugat Jones.

China a înregistrat cea mai mare creștere a cererii de energie electrică comparativ cu cea de dinainte de pandemie, cu 13% mai mult în 2021 în comparație cu 2019.

Cea mai importantă sursă de energie electrică a Chinei provine din centralele pe cărbuni, însă în 2021, țara a reușit să acopere o zecime din necesarul de energie electrică cu ajutorul surselor regenerabile, precum energia solară și cea eoliană.

„China nu doar că instalează surse de energie solară și eoliană foarte rapid, dar pune în funcțiune și alte surse de energie curată, precum hidroenergie, energie nucleară și bioenergie, ceea ce înseamnă că energia generată din cărbuni va începe să scadă”, a declarat Jones.

China va continua să se folosească de sursele pe cărbuni pentru generarea energiei electrice pentru a putea combina strategiile economice cu obiectivele climatice pe termen lung.