Potrivit Reuters, această măsură este menită să descurajeze companiile de la dezinformare ecologică sau de la a face declarații exagerate pentru a atrage investitori.

Reprezentanți ai Parlamentului European și ai guvernelor țărilor membre UE au ajuns la un acord provizoriu în ce privește noile cerințe de raportare pe care marile companii vor fi nevoite să le urmeze.

„Acest lucru urmărește să oprească dezinformarea ecologică și să pună bazele pentru standardele de raportare a sustenabilității la nivel global”, a declarat un membru al comitetului.

Companiile care au 250 de angajați și o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro vor fi nevoite să facă publice riscurile și oportunitățile legate de mediu, social și guvernanță (ESG) și impactul pe care activitățile lor îl au asupra oamenilor și a mediului.

Această regulă se va aplica tuturor companiilor listate și nelistate la bursă care se încadrează în criteriile respective.

Standarde ceva mai permisive de raportare ar putea fi impuse companiilor mai mici care sunt listate la bursă, iar acestea pot alege să nu facă publice rapoartele până în 2028.

Pascal Durand, care a condus negocierile pentru parlament, a declarat că „de acum înainte, a avea un istoric curat în ce privește drepturile omului va fi la fel de important precum a avea un bilanț curat.”

Regulile aparțin unui set mai mare de standarde care vor explica ce reprezintă investițiile verzi și cum rapoartele ESG ajută la tranziția către un viitor mai verde.