Potrivit Electrive, 15 țări europene, inclusiv Austria, Belgia, Finlanda și Germania, vor finanța 35 de companii, IMM-uri și start-up-uri cu 5.4 miliarde de euro.

Oficialii europeni speră ca această inițiativă să atragă investiții private în valoare de 8.8 miliarde de euro.

Reprezentanții Comisiei se așteaptă la „inovații tehnologice importante, inclusiv materiale mai eficiente pentru electrozi, pile de combustie mai performante și tehnologii inovatoare pentru sectorul transportului.”

IPCEI Hy2Tech, care este numele oficial al programului, se va axa pe câteva părți ale lanțului valoric al hidrogenului, inclusiv pe producția acestuia, pilele de combustie și distribuirea hidrogenului.

Alstom, Daimler Truck, Cummins și Bosch se numără printre companiile care au fost selectate pentru a participa la program, iar Comisia se așteaptă ca toate companiile să colaboreze și să includă până la 300 de brevete externe.

Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, a declarat la sfârșitul anului 2020, atunci când a fost creată agenda IPCEI, că „niciun stat membru sau companie nu poate reuși acest lucru pe cont propriu și vor fi necesare și investiții private, precum și colaborarea între țări.”