Dacă nu poți justifica o cheltuială de zeci de mii de euro pe o mașină electrică nouă, află aici de ce lucruri trebuie să ții cont atunci când îți cumperi o mașină electrică second-hand.

Astfel, poți lua acasă o mașină cu baterii care te va face să te simți mai responsabil pentru că te deplasezi fără emisii.

Ghid Green Start-Up.ro - cum să cumperi o mașină electrică nouă: Descoperă-ți piața

Primul pas înainte de a ținti către un anumit model electric nou este să afli ce branduri vând astfel de mașini în țara ta. Un lucru bun la mașinile electrice este faptul că nu trebuie să îți bați capul cu taxele de poluare care se pot aplica la modelele de import.

Totuși, s-ar putea să ai probleme în ce privește încărcarea mașinii, deoarece s-ar putea ca nu toate modelele electrice de import să poată fi încărcate la stațiile din țara ta sau vitezele ar putea fi limitate.

Așadar, este mai bine să te limitezi la oferta locală, care ar putea fi mai bogată decât crezi. În Europa, de exemplu, există mașini electrice de la branduri precum Tesla, Renault, BMW și chiar Dacia.

Fii sincer(ă) cu tine

Ceea ce ai nevoie versus ceea ce îți dorești de la un vehicul electric poate genera conflicte în decizia de cumpărare, așa cum spuneam și în ghidul pentru achiziționat modele electrice la mâna a doua.

De aceea, trebuie să te întrebi unde vei conduce mașina respectivă cel mai des, un aspect important mai ales pentru modelele electrice.

O mașină mică pe combustibili fosili, cum ar fi un Fiat 500, a fost gândită pentru oraș, însă poate fi condusă la nevoie și la drum lung fără probleme, deoarece consumul redus de carburant îi permite să călătorească sute de kilometri.

Cu mașinile electrice, mentalitatea „conduc doar în oraș și mai ies de două ori pe an la un drum de 400 de kilometri” nu prea merge. În teorie, acest mod de gândire este bun pentru a economisi spațiu în trafic și în parcare, însă mașinile pentru oraș pe baterii nu au o autonomie foarte mare, iar bateriile se încarcă mai greu, deci s-ar putea ca acest aspect să te frustreze.

Totuși, nu îți recomand să cumperi cel mai mare SUV nepoluant pe care îl găsești, însă caută un model cu o autonomie ceva mai bună care să nu fie cât sufrageria apartamentului, doar dacă nu ai nevoie de o astfel de mașină.

Tesla Model 3 ar putea fi un pretendent bun din acest punct de vedere, deoarece este un model destul de compact și cu autonomie bună, în funcție de modelul pe care îl cumperi. Varianta standard range, care costă aproximativ 45.000 de euro în Europa, oferă o autonomie de până la 491 de kilometri pe o încărcare.

O alternativă poate fi modelul celor de la Peugeot, e-208, care costă 35.500 de euro și are o autonomie de 362 de kilometri.

Dacă ai nevoie de o mașină electrică care oferă doar strictul necesar pe care o vei folosi doar în oraș sau în imediata lui apropiere, Dacia Spring nu este o opțiune rea, fiind cea mai ieftină de pe continent, la 20.800 de euro.

Totuși, aceasta este doar o mașină pentru oraș, cu o autonomie de 230 de kilometri și viteze de încărcare reduse, deci dacă ești interesat și de călătorii mai lungi, acest model nu este o opțiune pentru tine.

Dar dacă o vei cumpăra pentru ride-sharing sau deplasat la muncă, s-ar putea să fie cea mai bună variantă de mașină nepoluantă.

Ghid Green Start-Up.ro: Fii atent(ă) la rechemări

Pare că în prezent, mașinile sunt rechemate din cauza diverselor probleme mai des decât în trecut. Acest lucru este cauzat, pe de-o parte, de faptul că au mult mai multă tehnologie și electronică la bord, deci șansele ca ceva să se strice cresc exponențial.

Dacă ai auzit că un producător a rechemat un anumit model care te interesa, mai bine caută alt model la un alt producător sau, dacă nu te grăbești, așteaptă până ce problemele au fost rezolvate la lotul respectiv.

Chiar dacă ai cumpărat o mașină electrică ce a fost rechemată la scurt timp după, nu trebuie să ignori aceste probleme, deci du-o cât mai repede într-un service autorizat pentru a rezolva problema, fiind vorba despre viața ta și a altora, până la urmă.

Treci peste motor, alege design-ul care ți se potrivește

Când spun să sari peste motor, ce vreau să spun este că, exceptând câteva modele, printre care și Dacia Spring, toate mașinile electrice au motoare mai mult decât suficient de puternice pentru a te deplasa din punctul A în punctul B.

Același aspect l-am menționat și în ghidul nostru pentru cumpărat mașini electrice second-hand și este valabil din ce în ce mai mult cu fiecare nouă generație de modele pe baterii.

Unele mașini cu motoare termice, mai ales cele noi, au motoare destul de slabe, unii producători pun chiar motoare de un litru pe SUV-uri pentru a se conforma cu normele de poluare. Deși acest lucru poate ajută planeta, pe tine sigur nu te va ajuta când vei încerca să faci o depășire sau să urci o rampă mai abruptă. Dacă ai pasageri sau chiar bagaje și urci, s-ar putea ca viteza să scadă progresiv, în loc să crească.

Aceasta este o problemă cu care posesorii de mașini electrice nu trebuie să se confrunte în mare parte, deoarece majoritatea mașinilor electrice de care am scris sau auzit au motoare mai mult decât suficient de puternice.

Cum am spus și mai sus, modelele mici pentru oraș, cum ar fi Spring-ul, sunt mai degrabă excepția decât regula, însă dacă sunt conduse în mediul pentru care au fost concepute, nici chiar ele nu sunt atât de lente.

Deisng-ul modelului pe care îl vei alege s-ar putea să fie un punct la care vei petrece ceva timp, întrucât există mașini electrice minimaliste, precum Tesla, în vreme ce producătorii europeni, cum ar fi Peugeot, BMW sau Skoda mențin o linie de design mai conservatoare în mare parte. Asta îi poate bucura pe acei șoferi care vor o mașină similară ca design cu modelul precedent.

Ghid Green Start-Up.ro: cum cumperi o mașini electrică nouă - dotările suplimentare

În funcție de modelul pe care vrei să îl achiziționezi, ar putea exista niște dotări extra pe care s-ar putea să ți le dorești, însă cele de bază ar trebui să fie deja acolo, cum ar fi monitorizarea unghiului mort în oglinzi sau un fel de pilot automat.

Unele vehicule s-ar putea să aibă ca opțiuni frânarea automată în caz de urgență sau asistență la menținerea benzii, însă modelele mai scumpe pe baterii s-ar putea să aibă aceste funcții indiferent de variantă.

Orice vehicul electric ai alege, nu uita să verifici dacă guvernul țării în care trăiești oferă tichete pentru reducere la cumpărarea unei astfel de mașini, pentru că acest lucru s-ar putea să te ajute să îți cumperi o variantă cu mai multe dotări la bani mai puțini.

În general, indiferent de mașina electrică pe care o vei cumpăra, te vei bucura de un vehicul care îți va permite să circuli fără zgomot, fără să poluezi, iar dacă ai grijă de baterii, modelul respectiv s-ar putea să te țină mai mult decât te-ai aștepta.

De asemenea, în funcție de locul în care trăiești, electricitatea s-ar putea să fie mai ieftină decât carburantul, astfel că vei face economii pe termen lung la acest capitol.