Așa cum am explicat în articolul nostru detaliat de anul trecut despre mașini electrice, aceste vehicule au mai multe avantaje, cum ar fi faptul că nu eliberează emisii în mod direct atunci când sunt exploatate.

De asemenea, în ce privește deținerea unei mașini electrice, aceasta este mai ușor și mai ieftin de întreținut comparativ cu o mașină pe combustibili fosili, cel puțin teoretic.

Acest lucru se datorează faptului că ele au mai puține părți în mișcare și consumabile care trebuie schimbate.

Însă există și lucruri de care trebuie să ții cont atunci când vrei să deții un astfel de vehicul, iar dacă îl cumperi la mâna a doua, trebuie să fii foarte atent la câteva detalii. Le-am pus în ghidul Green Start-Up pentru achiziționarea unei mașini electrice second hand.

Cumpără mașina de care ai nevoie

Acest sfat poate fi aplicat la orice mașină, nu doar pentru cele electrice, însă poate fi dificil să îți dai seama exact cât ar trebui să cheltui.

Ai nevoie de o mașină electrică doar pentru deplasări zilnice în oraș pe distanțe relativ scurte? Atunci un Fiat e500 sau un Renault Zoe ar putea fi tot ce îți trebuie.

Dacă ai o familie sau călătorești constant pe distanțe mai lungi, atunci o Tesla sau un vehicul similar lui Skoda Enyaq ar putea fi mai potrivite, deoarece au autonomii mai bune și mai mult spațiu pentru depozitat bagaje.

Deși poți merge în oraș și cu o Tesla sau cu un SUV mai mare, precum este Enyaq-ul, aceste mașini nu sunt ideale pentru un astfel de scenariu și sunt mai degrabă mașini electrice bune la toate.

Ghid Green Start-Up: verifică atent autonomia

Acesta este probabil principalul sfat pe care îl poți primi atunci când vrei să îți cumperi un vehicul electric second-hand, întrucât vehiculele electrice, cu mici excepții, funcționează pe baterii.

Comparativ cu telefoanele mobile, acestea pierd capacitate mai greu, iar bateriile defectuoase sunt destul un scenariu destul de rar întâlnit.

Așadar, dacă ai de gând să îți cumperi o mașină electrică la mâna a doua, condu vehiculul pe o distanță mai lungă pentru a vedea cum se comportă bateriile și folosește și funcțiile mai consumatoare, cum ar fi aerul condiționat, încălzirea sau sistemul audio, spre exemplu.

În cazul în care condițiile meteo nu sunt ideale, adică dacă este foarte cald sau foarte rece afară, atunci îți poți face o idee și mai bună despre cum se va comporta mașina respectivă, iar în condiții optime, autonomia se va îmbunătăți.

Unii experți sunt de părere că bateriile mașinilor electrice pierd circa 10-20% din capacitatea totală de stocare a energiei pe parcursul unui deceniu, deci dacă îți cumperi un model lansat acum trei ani, te poți aștepta ca autonomia să fie aproape de cea inițială.

Mai există un lucru de luat în calcul, acela că dacă nu sunt încărcate corespunzător, vehiculele electrice pierd din capacitatea bateriilor într-un ritm accelerat.

Asemănător unui smartphone, dacă sunt încărcate între 20 și 80%, ele își păstrează cel mai bine autonomia, însă nu poți fii sigur că proprietarul precedent a urmat acest sfat.

Căldura este inamicul principal al bateriilor cu litiu

În funcție de locul în care trăiești, s-ar putea să găsești un vehicul electric de vânzare care a fost exploatat în temperaturi foarte ridicate pe aproape tot parcursul anului.

Acesta ar putea fi un factor care să te descurajeze să achiziționezi acea mașină, deoarece temperaturile foarte mari nu sunt benefice bateriilor cu litiu.

De fapt, dincolo de obiceiurile haotice de încărcare, aceasta este una din cauzele principale care cauzează degradarea rapidă și prematură a bateriilor, fie că este instalată într-un smartphone, un laptop sau un vehicul electric.

Și temperaturile scăzute afectează performanța bateriilor, însă acest lucru este temporar, dacă nu au fost expuse constant la temperaturi sub pragul înghețului fără a fi exploatate.

Daunele cauzate de supraîncălzire, de cealaltă parte, sunt permanente și pot produce și umflarea bateriilor, un fenomen foarte periculos, deși rar întâlnit la mașinile electrice.

Ghid achiziție mașină electrică: puterea motorului nu este atât de importantă

În ce privește achiziționarea unei mașini pe combustibili fosili, una dintre posibilele dileme la anumite modele este ce motor să alegi, întrucât unele nu au foarte multă putere.

Unele mașini pot fi mai spațioase, iar dacă sunt echipate cu motoare mai salbe, există șanse să nu îți ofere puterea de care ai nevoie dacă vrei să accelerezi mai sprinten sau să urci o rampă cu lejeritate.

Din fericire, mașinile electrice tind să nu aibă această problemă, dat fiind faptul că motoarele lor electrice sunt configurate cu niveluri de putere mai ridicate, iar puterea și cuplul sunt livrate imediat cum ai apăsat pedala de accelerație.

În medie, o mașină electrică are circa 400 de cai putere, ceea ce este mai mult decât suficient pentru accelerații, chiar și cu pasageri sau bagaje.

Desigur, există anumite modele, cum ar fi Dacia Spring, care vin cu motoare electrice de 40 de cai putere, însă acestea sunt mai degrabă excepția de la regulă.

Poți citi lista întocmită de noi cu cele mai bune mașini electrice pe care să ți le cumperi în România, unde vei descoperi că mai toate modelele enumerate au mai mult decât suficientă putere pentru o persoană sau familie obișnuită.

Viteza de încărcare, una dintre priorități

În vreme ce majoritatea mașinilor electrice noi au o formă sau alta de încărcare rapidă, atunci când cumperi la mâna a doua, standardele de încărcare ale modelelor de acum cinci ani, de exemplu, erau altele.

Dacă încărcarea rapidă este importantă pentru tine, atunci orientează-te către un vehicul electric din 2019 în cel mai rău caz, iar astfel poți beneficia și de o baterie mai „sănătoasă”.

De exemplu, dacă vrei să încarci bateriile unui Fiat e500 din 2020 de la 24 la 188 de kilometri de autonomie, vei avea nevoie de 25 de minute, în vreme ce un Volkswagen ID.3 Pro va avea nevoie de 31 de minute pentru a ajunge de la 35 la 280 de kilometri de autonomie.

Modelele Tesla sunt printre cele mai rapide când vine vorba de viteza de încărcare, iar Model 3 Long Range poate încărca echivalentul a 380 de kilometri în baterii în mai puțin de 30 de minute.

Un vehicul electric cu capabilități de încărcare foarte rapidă este ideal atunci când urmează să pleci într-o călătorie mai lungă sau dacă ai uitat să îți încarci mașina și trebuie să pleci curând la drum.

Desigur, infrastructura de încărcare pusă la dispoziție de autorități joacă și ea un rol important în această ecuație, însă aceasta este îmbunătățită constant, astfel că este bine să te asiguri că poți beneficia de conexiuni rapide la rețeaua de încărcare.

Ghid Green Start-Up: ce trebuie să știi despre achiziționarea unei mașini electrice second-hand

Acestea sunt unele dintre sfaturile de care poți ține cont atunci când îți cumperi o mașină electrică second-hand, însă la acestea se pot adăuga și sfaturile aplicabile la mașinile tradiționale, cum ar fi să te asiguri că anvelopele sunt în stare bună.

De asemenea, verifică sistemul de frânare și de virare al mașinii și alte sisteme computerizate pe care mașinile electrice se bazează pentru a funcționa corespunzător.

Nu uita, atunci când cauți o mașină electrică la mâna a doua, cumpără una cât mai nouă cu putință, deoarece s-ar putea să ai parte de încărcare mai rapidă, de o baterie mai nouă și de funcții mai noi care te pot ajuta atunci când conduci.