Phys.org scrie că, astfel, doar 0.001% din populația Pământului trăiește în zone considerate sigure de către experți când vine vorba de expunerea la poluare.

Expunerea zilnică la poluarea cu particule fine a scăzut în Europa și America de Nord până în 2019, însă în Asia de sud-est, Australia și America Latină, populația a fost expusă la niveluri ridicate de poluare în peste 70% din zile.

Echipa profesorului Yuming Guo, care a condus acest studiu, a utilizat mai multe tehnologii pentru a determina nivelul de poluare, printre care monitorizarea tradițională a calității aerului, puncte de observație meteorologice și pentru calitatea aerului din satelit, respectiv inteligență artificială.

Împreună, aceste tehnici au ajutat cercetătorii să determine în mod precis la câtă poluare a fost expusă zilnic fiecare zonă a planetei.

El a declarat că „în acest studiu, am folosit inteligența artificială pentru a integra informațiile geologice și meteorologice pentru a determina concentrațiile zilnice de particule fine pe o suprafață de 10km pe 10 km între 2000 și 2019 și ne-am concentrat pe zonele expuse la peste 15 μg/m3, aceasta fiind limita maximă admisă de către OMS.”

Peste 90% din zilele examinate în regiunile din Asia de sud-est au depășit limita maximă permisă de poluare, iar la nivel global, expunerea anuală la poluare cu particule fine între 2000 și 2019 a fost de 32.8 µg/m3.

Profesorul Guo a adăugat faptul că studiul „pune la dispoziție informații detaliate privind poluarea aerului din prezent și impactul pe care aceasta îl are asupra sănătății. Cu ajutorul acestor informații, politicienii, cercetătorii și oficialii care se ocupă cu problemele ce țin de sănătatea publică pot dezvolta strategii pe termen scurt și lung care să ajute la diminuarea efectelor poluării.”