Cu toate acestea, potrivit Reuters, acest lucru nu înseamnă că vom depăși limita de 1.5 grade Celsius pe care cercetătorii o consideră necesară pentru a evita consecințe climatice dezastruoase.

Totuși, un an de încălzire globală la 1.5 grade Celsius poate servi ca demonstrație cu privire la efectele pe care le pot avea asupra viitorului temperaturile mai ridicate.

Petteri Taalas, secretar general al WMO, a declarat că „ne apropiem tot mai mult de a atinge temporar limita impusă prin Acordul de la Paris.”

Încă din 2015 lumea era pe cale să depășească limita de 1.5 grade Celsius, iar în 2020 experții au avertizat cu privire la faptul că există o șansă de 20% ca acest lucru să se întâmple, urmând ca anul următor, în 2021, șansele să crească la 40%.

Chiar și un an de încălzire globală cu temperaturi de 1.5 grade Celsius poate avea consecințe severe asupra ecosistemelor planetare, printre care se numără albirea recifelor de corali din lume și subțierea calotei glaciare din regiunea Arctică.

Maxx Dilley, director adjunct al climei la WMO, a adăugat faptul că „pierderile și daunele asociate cu sau înrăutățite de schimbările climatice se întâmplă deja, unele dintre ele fiind ireversibile în viitorul apropiat.”

Media temperaturii la nivel global este cu 1.1 grade Celsius mai ridicată decât valorile preindustriale.

În vreme ce liderii lumii au promis în 2015 în cadrul Acordului de la Paris că vor preveni creșterea temperaturilor peste limita de 1.5 grade Celsius, ei nu au reușit să reducă emisiile care cauzează încălzirea globală.

Pentru a preveni efectele catastrofale ale schimbărilor climatice, trebuie să acționăm în cel mai scurt timp, întrucât prin continuarea activităților și politicilor din prezent, planeta s-ar putea încălzi cu 3.2 grade Celsius până la sfârșitul secolului.

Kim Cobb, cercetător al climei la Institutul de Tehnologie din Georgia, a declarat că „este important să ne amintim că odată ce vom atinge limita de 1.5 grade Celsius, lipsa politicilor de reducere a emisiilor cu bază științifică vor însemna că vom avea parte de efecte din ce în ce mai rele pe măsură ce ne vom apropia de 1.6, 1.7 grade Celsius și orice altă creștere incrementală a temperaturilor.”