Potrivit CleanTehnica, parcarea ocupă o suprafață de 35 de hectare și pune la dispoziție 15.000 de locuri de parcare. Parcările acoperite sunt potrivite pentru instalarea panourilor solare, întrucât au plafoane plate care nu sunt folosite în alt scop și se află, în general, în spații deschise neumbrite, ceea ce înseamnă că panourile solare pot colecta în mod eficient energia solară.

Solarfields este compania olandeză care s-a ocupat de instalarea și de punerea în funcțiune a panourilor solare, iar unul dintre scopurile companiei este ca, până în 2030, aproximativ un milion de case din Olanda să aibă electricitate sustenabilă.

Esther Terpstra, manager de comunicare la Solarfields, a declarat că „Lowlands vrea ca festivalul să funcționeze exclusiv pe bază de energie verde în doi ani. Panourile solare din parcare trebuie să fie conectate la un moment dat la un sistem de baterii, astfel încât energia să fie folosită în mod direct pentru festival, fără a mai fi nevoie de generatoare. Doar 1% din cele 90.000 de panouri solare sunt necesare pentru a alimenta aparatura necesară pentru festival.”

Ea a declarat că organizația și-a dorit cu mai mulți ani în urmă să facă festivalul Lowlands mai sustenabil, întrucât consumul de energie per ediție a fost de aproximativ 300.000 de kWh, toată energia necesară fiind furnizată de generatoare.

În vreme ce Solarfields a ales să nu specifice investiția pentru acest proiect, oficialii companiei au declarat că investiția semnificativă nu ar fi fost posibilă fără o subvenție.

Sistemul de 90.000 de panouri solare poate produce suficientă energie pentru a alimenta aproximativ 10.000 de case.

Festivalul Lowlands atrage anual undeva la 60.000 de vizitatori pe an, parcarea fiind folosită doar de câteva ori într-un an, iar atunci când nu este folosită de mașini, adăpostește oile care pasc.

Avantajul acestui sistem de panouri solare este că energia pe care o produce este folosită și atunci când nu are loc un festival, întrucât el este conectat la rețeaua publică de electrificare și poate furniza energie către localnici.

Esther Terpstra a adăugat că, în vreme ce în viitor pot fi instalate stații de încărcare pentru mașinile electrice, în prezent acest lucru nu este posibil întrucât zona nu este folosită exclusiv ca parcare.

Esther a menționat faptul că, deși instalarea și punerea în funcțiune a sistemului nu a durat foarte mult, obținerea permiselor necesare și planificarea a fost un proces mai minuțios, iar în plus, proiectul a avut nevoie de subvenții pentru a putea fi finalizat.

În total, proiectul a durat patru ani, însă parcarea cu panouri solare din Biddinghuizen produce energie electrică pentru localnici și pentru festivaluri.

Sursă foto: Solarfields