Potrivit euronews.green, Global Plastic Watch poate detecta deșeurile din plastic și chiar să creeze o hartă interactivă cu poluarea cu mase plastice care funcționează aproape în timp real.

Tool-ul este gratuit și este disponibil către publicul larg și a fost dezvoltat de fundația australiană non-profit Minderoo Foundation.

Datele colectate, despre care se crede că ar fi primele de acest gen, pun la dispoziție o imagine de ansamblu cu privire la cum putem opri una dintre cele mai mari probleme din lume, anume poluarea cu plastic.

Dr. Andrew Forrest, președinte și co-fondator al Minderoo Foundation, a declarat că până acum, „a fost dificil să identificăm și să măsurăm cu succes poluarea cu plastic într-un mod standardizat.”

„În general, lumea nu știe cât de periculoase pot fi deșeurile plastice pentru mediile organice, în special pentru oameni”, a adăugat el.

Dr. Forrest a explicat modul în care plasticul ne poate afecta sănătatea, declarând faptul că plasticul se transformă la un moment dat în nano-plastic, care poate „mutila celulele” și chiar să ajungă în creierul uman.

Sistemul de cartografiere al deșeurilor cu mase plastice folosește imagini din satelit de la Agenția Spațială Europeană și inteligență artificială pentru a determina dimensiunea locațiilor unde se află deșeurile plastice.

Mare parte din datele despre deșeurile din plastic vin din estimări și modele. Acum modul nostru de înțelegere este informat de date reale care pot fi utilizate pentru a ghida soluții”, a declarat Dr. Forrest.

Utilizând noul tool, cercetătorii au reușit să identifice mii de locații în care se află deșeuri cu mase plastice din 25 de țări, inclusiv tot sud-estul Asiei și Australia.

Un lucru îngrijorător este faptul că una din cinci locații în care se află deșeurile din plastic se află la mai puțin de 250 de metri de ape care le pot duce în râuri, iar mai apoi, în ocean.

Cartografierea la rezoluție înaltă a locurilor unde se află deșeurile ar trebui să ajute autoritățile să găsească soluții cu privire la cum să prevină acumularea de plastic în natură, astfel încât acesta să nu mai ajungă în apele de pe glob.

Indonezia este al cincilea contribuitor din lume în ce privește problema deșeurilor din plastic ce ajung în oceane, motiv pentru care guvernul indonezian lucrează împreună cu Minderoo Foundation pentru a cartografia și administra problema plasticului.

Dr. Nani Hendiarti, adjunct în ce privește coordonarea administrării mediului și a pădurilor la Ministerul Afacerilor Maritime și al Investițiilor din Indonezia, a declarat că „Global Plastic Watch este de mare ajutor în vederea identificării gropilor de gunoi ilegale sau nedocumentate din Indonezia. Acest lucru ne-a permis să oferim prioritate zonelor care au nevoie de politici și acțiuni pentru o administrare mai bună a deșeurilor.”

Indonezia este hotărâtă să reducă plasticul care ajunge în apele țării și în oceanul ce o înconjoară cu 70% în următorii cinci ani.