Valoarea din luna aprilie a fost înregistrată de Observatorul din Mauna Loa din Hawaii, scrie Iflscience.com. Pe 4 mai, însă, înregistrări de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) au arătat un nivel de 421,33 părți/milion.

Dioxidul de carbon este unul dintre gazele cu efect de seră care influențează schimbările climatice prin faptul că reușește să se mențină în atmosferă zeci de ani.

Dioxidul de carbon se întâlnește în atmosfera Pământului, însă, încă din secolul 19 și de la începutul Revoluției Industriale, activitatea umană a condus la eliberarea în atmosferă a cantități mult mai mari de CO2, decât ar putea fi absorbit sau eliminat, prin arderea combustibililor fosili și a defrișărilor.

Observatorul Mauna Loa din Hawaii este folosit la nivel mondial ca etalon pentru măsurarea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă pentru că se află la o altitudine mare și este departe de așezări umane.

Măsurători privind concentrația de CO2 din aer au început să fie făcute din anul 1958. La acel moment, valoarea era de 320 părți/milion.

Ultima dată când nivelul de CO2 din atmosferă a fost constant la peste 400 de părți/milion a fost acum circa 4 milioane de ani, într-o perioadă în care temperatura era cu circa 3 grade Celsius mai ridicată decât cum, iar nivelul oceanelor era mult mai mare decât în prezent.