Tehnomir Energy, un urnizor de soluții complete de sisteme fotovoltaice la cheie, cu sediul în Oradea, își schimbă numele în ENSYS, iar odată cu noua transformare anunță planuri prin care să ajungă la proiecte în valoare totală de peste 20 milioane de euro și să devină una din cele mai mari companii naționale de profil.

ENSYS a atras deja susținerea ROCA Investments, care a preluat anul trecut un pachet minoritar de acțiuni și a intrat astfel pe piața de energie verde, în care va realiza și alte tranzacții.

”În timp ce va continua liniile de business care au consolidat poziția Tehnomir, odată cu lansarea noii sale identități, Ensys va face un pas important către transformarea într-un jucător național. Avem în plan o dezvoltare accelerată a Ensys, inclusiv pe zona industrială, a parcurilor fotovoltaice și în același timp vrem să ieșim către piețele internaționale. Spre exemplu, România exporta energie regenerabilă în valoare de aproape 200 milioane de euro, în 2020, conform celor mai recente date disponibile, iar la nivel local puterea instalată era de 11,1 GW, din care 1,4 doar pe fotovoltaice. În contextul actual dificil de la nivel regional, ne bucurăm să avem alături de noi un partener care crede în oportunitățile din regiune, iar în locul riscurilor vede posibilitățile de creștere”, a declarat Octavian Crișan, CEO ENSYS.

Ensys a dezvoltat o platformă software prin care clienții au posibilitatea să comande panouri solare bespoke (personalizate), în funcție de nevoile fiecăruia.

Platforma integrează cele două programe guvernamentale, Casa Verde și Electric Up și oferă sprijin pentru întreg procesul de aplicare, de la încărcarea documentelor necesare până la planificarea și montarea panourilor de către echipe specializate.

Pe lângă soluțiile de energie regenerabilă pentru persoane fizice, compania integrează și solutii industriale tip prosumator, de până la 400 kW, dar și parcuri fotovoltaice la cheie cu puteri de ordinul zecilor de MW.

”Vedem mult potențial de creștere în Ensys, iar investiția în acest business a fost una strategică pentru ROCA Investments, pornită din dorința de a pune bazele unui pilon de dezvoltare în zona de energie verde. Indiferent de perioada pe care o traversăm, oricând este un moment bun pentru a investi în companii din sectorul energiei regenerabile, un domeniu de interes strategic pentru România, care acoperă o nevoie majoră, nu doar la nivel local, ci și global. Pentru noi, aceasta este prima investiție dintr-o serie care va urma pe acest pilon strategic”, a declarat Alexandru Savin, Investment Manager în cadrul ROCA Investments.

Importanța strategică a acestei piețe, în care ROCA Investments a ales să investească, este dată de eforturile globale de a găsi alternative la energia convențională, pentru care sunt alocate resurse financiare importante, inclusiv prin programe europene, precum și de tendința de a pune un accent mai mare pe performanțele companiilor pe criterii de mediu, social și de guvernanță (ESG).

ROCA Investments deține un pachet minoritar din acțiunile ENSYS (fosta Tehnomir Energy), investiție realizată în 2021, prin care a intrat în sectorul energiei regenerabile, devenit unul strategic la nivel european.

Perspectivele pieței energiei regenerabile

În tranziția către o economie sustenabilă în raport cu mediul și care să combată efectele schimbărilor climatice, sectorul sistemelor fotovoltaice este estimat să-și mărească de peste 3,5 ori puterea instalată în România, în această decadă, respectiv la 5,1 GW în 2030, de la 1,4 GW în 2020 .

Industria panourilor fotovoltaice este este unul dintre principalele motoare ale energiei verzi, regenerabile, pentru care Uniunea Europeană a alocat €100 miliarde. “Pactul Verde European” propune ca până în 2050, statele membre să nu mai emită gaze cu efect de seră, iar creșterea economică să fie decuplată de utilizarea resurselor. Piața de energie regenerabilă, la nivel european, este într-o etapă de creștere accelerată, determinată de deciziile politice la nivelul UE.

Totodată, de curând SUA și-a asumat trecerea la energie regenerabilă în procent de 50% până în 2030.

La nivelul României, investițiile masive în programele Casa Verde și Electric Up au dus la o creștere rapidă a cererii de sisteme fotovoltaice și a stațiilor de încărcare electrice, dar există cerere și independent de aceste două programe.

Energia regenerabilă are o pondere importantă în mixul de energie, astfel că reprezenta 54% din capacitatea electrică totală, respectiv 43% din energia generată în 2020.

Conform unui studiu realizat de International Energy Agency, consumul energiei generate de panourile solare va crește cu 43% până în 2030.