Potrivit Reuters, cantitatea totală de emisii de carbon emisă în 2022 este de 33.8 miliarde de tone, iar creșterea de anul acesta este semnificativ mai mică decât cea de anul trecut, care a fost de aproape două miliarde de tone.

Sectorul energetic nu este singurul responsabil pentru creșterea de emisii de gaze cu efect de seră de anul acesta, aviația fiind un alt sector care a contribuit cu o bună parte din emisii dat fiind faptul că oamenii au început să folosească din nou acest mijloc de transport frecvent.

Potrivit directorului executiv al IEA Fatih Birol „criza energetică generată de invazia Rusiei asupra Ucrainei a cauzat multe țări să își folosească toate resursele energetice pentru a înlocui gazele naturale.”

Tot el a adăugat faptul că energia solară și cea eoliană au ajutat companiile energetice, iar generarea de energie cu ajutorul cărbunilor este o măsură temporară necesară pentru stabilizarea sistemelor publice de electrificare și că nu este o soluție de termen lung.

De fapt, potrivit experților, energia solară și cea eoliană au înregistrat o creștere istorică în ce privește producția energetică, întrucât 700 de terawați-oră de energie au fost generați cu ajutorul acestor surse de energie.

Fără ele, emisiile de carbon ar fi putut fi mai mari cu 600 de milioane de tone, spun cercetătorii.

La nivel mondial, și hidroenergia a înregistrat o creștere, în ciuda secetelor care au avut loc pe glob, contribuind cu o cincime la creșterea producției de energie din surse regenerabile la nivel global.

De asemenea, emisiile UE de CO2 ar trebui să fie mai mici anul acesta, deși mai multe state membre au început să apeleze la centralele pe cărbuni pentru producția de energie, iar anul viitor, situația ar trebui să se îmbunătățească, întrucât proiectele de energie regenerabilă ar putea adăuga o capacitate suplimentară de 50 GW.

De fapt, proiectele de energie regenerabilă instalate anul acesta în Europa au ajutat țările de pe continent să evite achiziționarea de gaz în valoare de 11 miliarde de euro.

Dr. Chris Rosslowe, analist principal la think tank-ul independent pentru probleme climatice Ember, a declarat că „energia solară și cea eoliană au ajutat cetățenii europeni. Însă potențialul pentru viitor este și mai mare.”

Un sfert din producția energetică la nivelul UE a fost asigurată de către parcurile solare și cele eoliene, însă statele membre au cheltuit 82 de miliarde de euro pe gaz, care a furnizat 20% din necesarul energetic.

„Creșterea în capacitatea de producție a surselor regenerabile a ajutat Europa să evite o criză energetică și mai mare”, a declarat Dr. Rosslowe.

Asociatul principal al E3G Artur Patuleia a declarat că „datorită faptului că prețul pentru gaz natural este în continuare crescut, guvernele trebuie să sprijine ambițiile legate de energia regenerabilă ale proiectului RePowerEU, fiind un element principal al modului de răspuns cu privire la prețurile energetice.”