Sol și Suflet se bazează pe principiile agriculturii regenerative, un sistem care prioriotizează sănătatea solului și biodiversitatea. Prin practici precum rotația culturilor, compostarea și utilizarea îngrășămintelor naturale, ferma produce legume de cea mai înaltă calitate, fără a compromite mediul înconjurător.

„Prin extinderea acestui model, ne propunem să creăm o rețea de ferme care să producă fructe și legume de cea mai bună calitate – regenerativ organică, într-un mod sustenabil și responsabil”, a spus Ionuț Bădică, co-fondatorul Institutului de Cercetare în Permacultură.

Pe lângă producția de legume, ferma funcționează și ca centru educațional, oferind programe de internship și voluntariat pentru noile generații de fermieri și pasionații de agricultură regenerativă. Cunoștințele dobândite în urma cercetărilor derulate la fermă sunt disponibile gratuit în cadrul unei biblioteci de resurse educaționale online.

„Sol și Suflet a reușit să demonstreze că putem avea în continuare pe mese legumele după care am fost nostalgici, care nu dăunează mediului. Acesta este doar unul dintre miile de producători locali, care pot schimba evoluția industrei alimentare, dacă au parte de susținere. Ne dorim să promovăm cât mai des produsul românesc pentru că numai în acest fel ajutăm fermierii locali să evolueze”, explică Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland și Republica Moldova.

Cu o suprafață de șase hectare în județul Dâmbovița, ferma Sol și Suflet cultivă circa 50 de soiuri de legume pe tot parcursul anului, furnizând săptămânal produse proaspete către cei 200 de clienți actuali, inclusiv în regim de abonament cu livrare la domiciliu. Sortimentul include legume precum fasole verde, varză, mărar, dovleac, sfeclă, cartofi, salate, broccoli, conopidă și multe altele.

Prin abordarea inovatoare și activitățile conexe de cercetare și educație, ferma Sol și Suflet se profilează ca un potențial model de urmat și deschide calea către o agricultură mai durabilă, mai echilibrată și mai prietenoasă cu natura în România.

Compania Frizon, cu sediul tehnic aflat la granița județelor Vrancea și Galați, este una dintre companiile ce promovează activ practicile agricole sustenabile. Aceasta a fost fondată în 2013 și gestionează în prezent 4.500 de hectare de terenuri agricole în România și este una dintre principalele entități de la noi din țară care duce agricultura durabilă mai departe și merge pe ideea de agricultură de precizie.

Pentru a putea face acest lucru, echipa colaborează cu fermieri deschiși către aceste practici agricole și folosește echipamente și soluții software de ultimă generație, care permit automatizarea a cât mai multe procese. Astfel, resursele întrebuințate pentru creșterea culturilor sunt gestionate mai eficient, iar erorile care pot apărea sunt minimizate.

Totodată, echipa Frizon a reușit în 2021 să pună bazele primei ferme complet digitalizate din România, cu un sistem integrat de dispozitive IoT, cum ar fi senzori, tractoare automatizate și soluții pentru comunicare.

Scopul acestor soluții este de a maximiza producția și performanța recoltelor, minimizând totodată riscurile la care se expun în mod obișnuit fermierii.

Citește mai multe despre compania Frizon și beneficiile pe care agricultura sustenabilă le aduce în economie din acest material.