ESG Today scrie că investiția necesară construirii acestei fabrici, care ar putea produce 2 milioane de tone de ciment sustenabil până în 2029, se ridică la 500 de milioane de euro.

Materialele de construcții sunt responsabile pentru o mare parte din poluarea la nivel global, iar producția cimentului, un material cheie în obținerea betonului, are o cotă de 8% din emisiile globale de carbon. Asta pentru că fiecare tonă de ciment fabricată implică eliberarea a 900 de kilograme de emisii de dioxid de carbon.

Viitoarea unitate de producție GO4ZERO va folosi inițial o tehnologie de purificare a carbonului, care va permite o reducere a emisiilor de 30%. După faza inițială, reprezentanții vor implementa o tehnologie ai avansată oferită de Air Liquide, care va permite captarea integrală a emisiilor, ce vor fi stocate pe fundul Mării Nordului.

Peste 95% din energia necesară pentru producție va fi furnizată de combustibilii alternativi, spun oficialii, printre care se numără și cea mai mare centrală fotovoltaică plutitoare din Europa, în vreme ce 30% din amestecul necesar pentru producție va proveni de la materia primă alternativă.

Miljan Gutovic, CEO-ul Holcim Group, a declarat că „prin avansarea eforturilor de decarbonizare ca instrument de creștere a profitabilității, Holcim poate face betonul și cimentul net-zero o realitate a acestui sector chiar în acest deceniu. GO4ZERO este una dintre cele șase proiecte la nivel european axate pe captarea și stocarea emisiilor de carbon. Prin acestea, vrem să captăm peste 5 milioane de tone de dioxid de carbon pe an, ceea ce ne va permite să producem peste 8 milioane de tone de ciment net-zero pe an în Europa până în 2030.”

Fondul pentru Inovare al UE va contribui la finanțarea proiectului GO4ZERO cu 230 de milioane de euro.