Conform Euronews.green, Italia are cele mai bune rate de reciclare din zonele urbane, în vreme ce locuitorii din Spania consumă cele mai puține materiale, în general. Aceasta este o parte crucială a unei economii sustenabile, pentru că evitarea cumpărăturilor impulsive poate avea un impact pozitiv mai mare asupra planetei.

Experții din cadrul Circular Economy Network (CEN) și National Agency for New Technology, Energy and Sustainable Economic Development (ENEA) au analizat câteva țări, printre care și Germania, Italia și Polonia, pentru a afla care a implementat cel mai bun sistem de management al deșeurilor și de economie circulară.

Pentru acest studiu, experții au analizat cinci categorii, anume producție și consum, managementul deșeurilor, materie primă secundară, competitivitate și inovație, dar și sustenabilitate economică și reziliență.

Italia a condus clasamentul cu 45 de puncte, urmată de Germania, cu 38 și de Franța, cu 30. Spania și Polonia au primit fiecare câte 26 de puncte.

Deși a avut cel mai mic scor din listă, Spania a avut în 2022 cea mai mică rată de consum per locuitor, la 9.8 tone, urmată de Italia, cu 12.8 tone. În ce privește producția de deșeuri în zonele urbane per cap de locuitor, Polonia a avut cel mai bun scor, cu 365 de kilograme de deșeuri pentru fiecare locuitor, spre deosebire de Germania, de exemplu, cu 593 de kilograme, peste media europeană.

Cea mai bună performanță circulară, care implică reintegrarea materialelor uzate în economie, este a Franței, care a reușit să refolosească 19.3% din deșeurile rezultate, urmată de Italia, cu 18.7%.

Totuși, Germania a investit cel mai mult în economia circulară, astfel că în 2021, a cheltuit 31.5 miliarde de euro pentru economia sustenabilă, în vreme ce Franța a investit 20.4 miliarde, iar Italia, 12.4 miliarde.

Totodată, în ultimii cinci ani, cele cinci state analizate și-au redus producția de gaze cu efect de seră, Germania reușind o reducere de 15%, urmată de Spania și Franța, cu 13%, respectiv 8%.