ESG Today scrie că noile investiții au fost anunțate ca urmare a lansării bugetului pentru anul 2024-2025, iar parte din finanțare va fi oferită de către Agenția Australiană pentru Energie Regenerabilă (ARENA), care sprijină comercializarea tehnologiilor necesare sprijinirii tranziției către un sistem de alimentare net-zero.

În prezent, industria energetică produce circa 90 de milioane de tone de hidrogen, însă mare parte din acesta provine din consumul de combustibili fosili, forma cea mai puțin dorită de hidrogen. Producția de hidrogen verde, care folosește energie verde pentru a crea electricitatea necesară procesului de electroliză, va avea nevoie de investiții substanțiale, nu doar pentru producția în sine, ci și pentru transportul și implementarea noului tip de combustibil.

Parte din bugetul alocat de către reprezentanții Australieni va merge către o subvenție dedicată producției de hidrogen curat, care implică plata a 2 dolari americani pentru fiecare kilogram de hidrogen verde produs între 2027 și 2040. Totodată, reprezentanții ARENA au anunțat un fond în valoare de 1.7 miliarde de dolari pentru lansarea unui proiect focusat pe inovație în tehnologii climatice, cum ar fi metalele verzi, bateriile și combustibilii lichizi cu conținut redus de carbon.

Trezorierul australian Jim Chalmers a declarat că „acest plan va ajuta Australia să construiască o economie mai puternică, mai diversificată și mai rezilientă, alimentată de energie verde, pentru a crea job-uri mai sigure și pentru a facilita investițiile private necesare în acest sector.”