Potrivit Phys, un studiu internațional realizat de Jason Hickel, cercetător la Institutul de Știință a Mediului și Tehnologie din cadrul Universității Autonome din Barcelona (ICTA-UAB), a analizat datele și a determinat cantitatea de resurse sustenabile utilizate de fiecare țară.

Studiul a fost realizat pentru a observa cu cât a depășit fiecare țară limita rezonabilă de utilizare a resurselor naturale.

Activitatea umană afectează semnificativ procesele planetare ale Pământului, iar uneori chiar le depășește, emisiile de dioxid de carbon, schimbările climatice, utilizarea pământului pentru agricultură și alte practici și pierderea biodiversității fiind câteva dintre activitățile umane care interferează cu activitatea planetei.

Ele sunt rezultatul extragerii unei cantități prea mari de resurse, care a crescut semnificativ în ultima jumătate de secol și depășește în prezent limitele sustenabile și de siguranță.

De fapt, economia globală utilizează anual circa 90 de miliarde de tone de materie primă, ceea ce depășește limita considerată de specialiști ca fiind acceptabilă.

De fapt, între 1970 și 2017, deci pe o perioadă de aproape 50 de ani, aproximativ 2.500 de mii de miliarde de tone de materiale au fost extrase la nivel global, iar țările cu venituri mari și medii spre mari au utilizat majoritatea acestor resurse. Din totalul cantității de materie primă extrasă în perioada analizată, 1.1 mii de miliarde sunt considerate de specialiști ca fiind materie exploatată în exces.

Cercetătorul Jason Hickel susține că „nu toate țările sunt responsabile în egală măsură pentru acest trend; unele țări folosesc mai multe resurse per cap de locuitor prin extragerea materialelor, producție, consum și deșeuri.”

El a reușit să determine că, pe parcursul perioadei selectate, țările cu venituri mari, care reprezintă 16% din totalul populației globale, erau responsabile de utilizarea a 74% din cantitatea de exces de materie primă.

Statele Unite este țara care a depășit cel mai mult limitele sustenabile, cu 27% din totalul resurselor utilizate, urmată de țările cu venituri mari din Uniunea Europeană, cu 25%.

Printre primele 15 țări responsabile de depășirea limitei de sustenabilitate sunt Japonia, Germania, Franța și Canada.

China este o țară cu venituri medii spre mari și se situează pe locul doi în lume în ce privește utilizarea resurselor, fiind responsabilă de 15% din excesul de materiale utilizat.

În comparație, 58 de țări care fac parte din Global South, reprezentând țările cu venituri mici și medii din America Latină, zona Caraibelor, Africa, Orientul Mijlociu și Asia, sunt responsabile pentru doar 8% din totalul excesului de materie primă utilizată.

Asta înseamnă că 3.6 miliarde de oameni din totalul global de 7.9 miliarde se încadrează în limitele sustenabile.

Responsabilitatea națională în ce privește utilizarea materiei s-a schimbat pe parcursul anilor, iar țări precum SUA au crescut în ce privește cifrele absolute, dar au înregistrat o scădere în ce privește utilizarea resurselor în ultimele două decenii, similar cu utilizarea resurselor de către țări din Europa și alte națiuni cu venituri mari.

China este singura țară care a înregistrat o creștere în ce privește utilizarea materiei prime, în special în sectorul construcțiilor, iar creșterea utilizării excesive a început pentru această țară în 2001.

Jason Hickel a concluzionat, spunând că: „Rezultatele arată că țările bogate sunt cele mai responsabile pentru declinul ecologic, iar în consecință ele sunt responsabile din punct de vedere ecologic față de celelalte țări. Aceste națiuni trebuie să ia măsuri imediate pentru a reduce utilizarea suplimentară de resurse astfel încât să evite degradarea, ceea ce ar putea însemna adoptarea de măsuri transformative post-creștere și de scădere a utilizării acestor resurse.”