Lansat în 2019, Start ONG a devenit un pilon de susținere pentru ONG-urile locale, instituțiile de învățământ și grupurile informale din întreaga țară, oferindu-le resursele necesare pentru a-și transforma ideile în realitate și pentru a aduce schimbări pozitive în comunitățile lor. Start ONG este în prezent una dintre cele mai importante surse de finanțare din România pentru acest tip de structuri.

În total, 600 de ONG-uri, 140 de instituții de învățământ și 8 grupuri informale au beneficiat de sprijin financiar pentru a derula proiecte cu impact pozitiv în domeniile educație, sănătate, social, mediu și cultură. Aceste proiecte au avut un impact direct asupra vieților a milioane de români din toate județele țării, demonstrând ce înseamnă puterea solidarității și colaborării în construirea unui viitor mai bun.

Impactul investiției financiare a programului este evident: Fiecare euro investit a fost utilizat pentru a sprijini direct 1,2 beneficiari, întrucât programul a avut un impact direct asupra a peste 3 milioane de beneficiari cu un buget de 2,5 milioane de euro. Acest fapt demonstrează capacitatea programului de a transforma resursele financiare în schimbări sociale majore și durabile.

„Prin programele de responsabilitate socială pe care le finanțează, Kaufland Romania contribuie la o societate mai bună, în care fiecare persoană are șansa de a contribui la dezvoltarea comunității sale ”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Proiectele finanțate prin programul Start ONG au cuprins o gamă variată de activități, printre care se numărăprimele picturi murale cu vopsea care purifică aerul din România, ateliere de programare creativă, ateliere de VR și AR sau ateliere meșteșugărești.

Una dintre direcțiile principale ale programului Start ONG a fost reprezentată de susținerea instituțiilor de învățământ. Astfel, în ultimii 5 ani, 140 de instituții de învățământ au beneficiat de finanțare prin acest program, printre care 74 de școli primare și gimnaziale, 35 de licee și colegii naționale, 21 de grădinițe, precum și 9 centre școlare de educație incluzivă. De asemenea, peste 24.000 de elevi au fost beneficiari direcți ai acestor proiecte.

Programul Start ONG s-a adaptat și a susținut societatea civilă din România și în momentele de criză, când organizațiile aveau nevoie de resurse pentru a ajuta comunitățile vulnerabile. Astfel, au fost derulate 3 apeluri speciale, două în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, în 2020, și unul în contextul războiului din Ucraina, în 2022.

În total, 200.000 de euro au fost oferiți pentru susținerea a 90 de proiecte în cadrul apelurilor speciale, iar peste 42.000 de persoane au beneficiat de sprijin în cadrul acestora.

Peste 16 milioane de euro solicitați pentru proiecte sociale

De-a lungul celor 5 ani, prin platforma Start ONG au fost înscrise 3.192 proiecte, bugetul total solicitat fiind de 16.198.584 euro. Suma solicitată subliniază încă o dată nevoia de finanțare a sectorului non-profit, astfel încât ONG-urile să poată interveni pentru a răspunde nevoilor comunităților.

O altă componentă importantă a programului este cea de dezvoltare organizațională, care s-a concentrat pe oferirea de contexte în care organizațiile neguvernamentale, instituțiile de învățământ și grupurile informale să deprindă baze importante pentru a desfășura proiecte de succes. Astfel au fost realizate, o serie de ghiduri și webinarii pe subiecte precum: PR și social media, grafică, management de proiect sau fundraising.

„Cei 5 ani de activitate ai programului Start ONG marchează o etapă semnificativă în sprijinul inițiativelor comunitare și dezvoltării societății civile din România”, a declarat Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act For Tomorrow.

În 2024, cea de-a șasea ediție a programului se dezvoltă și capătă o nouă dimensiune, datorită noilor instrumente de sprijin pentru ONG-urile participante, Academia și Caravana Start ONG, ce constau atât în resurse deschise, cât și în programe de formare accelerată adresate liderilor organizațiilor.

Acestea vor veni în întâmpinarea nevoilor specifice cu care se confruntă organizațiile mici și cele aflate la început de drum și vor avea ca principal obiectiv creșterea capacității organizațiilor participante, pentru a consolida sectorul neguvernamental de la nivel local. Totodată, vor fi derulate și campanii de comunicare, cu scopul de a pune reflectorul pe ONG-urile din România ca vectori de mobilizare și implicare socială.