Banca Comercială Română susține proiectul de instalare a soluției de telemedicină la Târgu Mureș, prin care secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș a fost conectată la Rețeaua Națională de Telemedicină.

Proiectul este implementat de Asociația Cristi Vasiliu (ACV) din Târgu Mureș, cu finanțare BCR.

În secția de Terapie Intensivă Neonatală a SCJU Târgu Mureș ajung nou-născuți grav bolnavi din toată țara. Secția îngrijește cazuri foarte complexe, inclusiv nou-născuții cu malformații cardiace, care sunt operați la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.

”Am știut de prima dată, de când am auzit de Rețeaua Națională de Telemedicină, că acest proiect va face bine sistemului de sănătate și, în special, medicinei de urgență și terapiei intensive neonatale. Iar acum, ne bucurăm să fim alături de medicii din Târgu Mureș, pentru că știm de câtă nevoie este de noi toți în comunitate. De aceea, încercăm să răspundem de fiecare dată când suntem solicitați și suntem cu gândul la toți copiii care au o șansă în plus la vindecare”, a declarat Nicoleta Deliu – Pașol, Head of Communication BCR.

Odată cu conectarea la Rețeaua Națională de Telemedicină, neonatologii de la Târgu Mureș se pot conecta în timp real cu colegii lor din alte 9 secții similare.

În timp ce discută prin videoconferință, medicii văd atât imagini cu pacientul, cât şi datele afișate de aparatele la care acesta este conectat şi pot efectua investigații de la distanță în timp real, sistemul permiţând conectarea ecografului sau aparatului de radiologie.

Pe lângă accesul facil la o a doua opinie medicală, schimbul rapid și precis de informații între secții ajută la scurtarea timpilor de decizie privind transferul pacienților între secții din orașe diferite. Astfel pot fi evitate supraaglomerarea secțiilor și expunerea nou-născuților la transferuri inutile.

“Finalizarea acestui proiect este o bucurie pentru noi, dar adevăratul lui succes abia acum începe să vină. Cu fiecare copil care va primi, cu ajutorul telemedicinei, o șansă în plus să se facă bine și să crească mare”, a declarat Delia Vasiliu, președinta Asociației Cristi Vasiliu(ACV).

“Am convingerea că acest sistem modern de telemedicină va îmbunătăţi considerabil accesul la tratament al micuţilor pacienţi, contribuind la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor, în special în zonele unde nu există suficienți specialiști sau unde accesul la serviciile medicale se face cu dificultate. Cu ajutorul acestei tehnologii, medicii pot consulta, trata şi monitoriza pacienţi aflaţi la distanţă, fără a fi compromise standardele asistenței medicale. Mulţumesc încă o data Asociaţiei “Cristi Vasiliu” pentru implicare şi finanţatorului BCR pentru că au înţeles importanţa unui astfel de proiect pentru societate şi pentru micuţii pacienţi, în special”, a menționat Mariana Cernat, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Rețeaua Națională de Telemedicină pentru Terapie Intensivă Neonatală este formată acum din 10 secții: Marie Curie București, Constanța, Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Craiova, Pitești, SCJ Mureș și SCJU Târgu Mureș.

Proiectul de instalare soluției de telemedicină în Secția de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a cuprins atât aparatura și software-ul specializat, conectarea cloud și accesul la internet, cât și pregătirea echipei medicale pentru folosirea sistemului. Proiectul a fost inițiat și implementat de Asociația Cristi Vasiliu (ACV) din Târgu Mureș și finanțat integral de BCR.