Potrivit The Next Web, Europa are un potențial ridicat când vine vorba despre energia solară și cea eoliană, printre altele, însă țările pot beneficia la maximum de acestea doar dacă pot dezvolta soluțiile necesare pentru a o stoca.

Unii experți sunt de părere că sistemele pe baterii nu sunt singura soluție, astfel că trebuie să devenim mai creativi dacă vrem să reușim.

Jacopo Tosoni, director de politici la Asociația europeană pentru stocarea energiei, a declarat că „dacă nu vom reuși să stabilizăm sistemul de electricitate al Europei curând, vom regreta că nu am făcut-o.”

Polar Night Energy este o companie finlandeză care plănuiește dezvoltarea unităților de 100MW care folosesc nisip pentru a stoca energie.

GroeneWarmte este o companie olandeză care folosește apă aproape fiartă la temperaturi de 95 de grade Celsius în loc de nisip pentru a pentru a stoca energia.

Highview Power este o altă companie care dorește să construiască o fabrică de stocare a energiei de 50MW în Anglia, care va folosi aer lichid ca sursă de stocare a energiei, iar oficialii susțin că „o filtrăm atât de bine, încât devine aer curat pe care îl lichefiem, după care îl criogenizăm.”

Unitatea de stocare respectivă ar putea intra în funcțiune în 2024, iar Highview Power plănuiește construcția a altor 19 astfel de fabrici, care împreună ar putea stoca 4GW din necesarul Marii Britanii.

Gravitricity este o altă companie engleză care folosește energia greutăților pentru a stoca energie.

Potrivit oficialilor companiei, o singură greutate este capabilă să genereze între 4 și 8 MW de energie, iar acestea pot fi optimizate, astfel încât să livreze puterea într-un timp mai scurt sau mai lung, de până la o oră.

Comparativ cu bateriile cu litiu, sistemul este mai puțin eficient din punct de vedere al costurilor per megawatt, însă compensează prin durabilitate, deoarece poate stoca energie pentru mai mult timp înainte de a necesita schimbarea mecanismelor.

Deoarece puțul în care funcționează această greutate funcționează pe bază de presiune, sistemul este capabil, în teorie, să stocheze și hidrogen, deși implementarea acestei soluții necesită investiții și cercetări separate.