Potrivit Reuters, barajul de pe lacul Muttsee se află la 2.400 de metri deasupra nivelului mării și este izolat între piscuri înzăpezite, însă experții de la AlpinSolar susțin că acest lucru este benefic.

Jeanette Schranz, expert în comunicare despre sursele regenerabile în cadrul companiei energetice Axpo, a declarat că „una dintre calitățile panourilor solare montate în zone alpine este acela că pot produce de trei ori mai multă energie comparativ cu instalații similare din zone aflate la altitudini mai joase, mai ales pe timp de iarnă.”

Aproape 5.000 de panouri solare au fost instalate pe suprafața barajului, iar acestea pot produce circa 3.3 milioane de kilovați oră de energie anual, suficient pentru a alimenta aproximativ 700 de locuințe.

„Datorită faptului că zăpada reflectă lumina, panourile solare sunt mai eficiente, în special datorită faptului că ele funcționează mai bine atunci când sunt expuse la temperaturi mai scăzute”, a adăugat Schranz.

De asemenea, tot ea a menționat faptul că munții care se află în Elveția sunt mai puțin afectați de ceață decât alte lanțuri montane, ceea ce înseamnă că panourile fotovoltaice au acces direct la lumina solară.

Proiectul AlpinSolar al companiei energetice Axpo urmărește implementarea a încă 4.200 de instalații solare pe întreg teritoriul Elveției până la finalul acestui deceniu.

Alte țări care au construit baraje în zone montane, precum România, pot beneficia de pe urma proiectelor similare, care pot asigura producția de energie chiar și atunci când rezervele de apă nu sunt suficiente pentru a susține producția de hidroenergie.

În același timp, chiar și atunci când hidrocentralele funcționează la capacitate maximă, panourile fotovoltaice pot funcționa în concomitent pentru a crește capacitatea de producție energetică.

De asemenea, din moment ce oamenii de știință pot dovedi faptul că panourile solare funcționează mai eficient pe vreme rece, iar zăpada ajută și ea la o producție crescută, stațiunile montane și cele de ski pot implementa instalații similare pentru a deveni mai sustenabile.