Aceștia au dezvoltat un nou tip de motor electric care poate funcționa la 100.000 de rotații pe minut, ceea ce ar trebui să ajute la extinderea autonomiei vehiculelor pe baterii.

Potrivit Interesting Engineering, noul sistem are o densitate mare de energie, ceea ce ar putea permite reducerea greutății vehiculelor, crescând astfel autonomia.

Comparativ cu motoarele electrice folosite în mod obișnuit pe mașini, noul sistem este mai mic și se poate roti la viteze mult mai mari, iar în același timp el este produs cu aproximativ 70% mai puține metale rare.

Oamenii de știință au reușit să dezvolte noul design de motor electric cu ajutorul unui program de optimizare cu asistență din partea inteligenței artificiale.

Guoyu Chu, cercetător post-doctoral care a lucrat la acest proiect, a declarat că „pentru un motor electric destinat mașinilor, viteza de rotație ar fi mai mică, însă chiar și așa puterea lui ar fi mai mare.”

„Putem scala și optimiza această soluție pentru a putea fi utilizată în sectorul transportului - de exemplu, un motor de 200kW cu 18.000 de rotații pe minut ar fi ideal pentru mașinile electrice”, a adăugat el.

Acest tip de motor electric poate fi folosit și pentru alte sisteme, cum ar fi cele pentru ventilație, încălzire sau chiar la aparatele de aer condiționat.

Cercetătorii susțin că această soluție poate fi comercializată cu ușurință, ceea ce înseamnă că și mai multe companii pot beneficia de pe urma acestui sistem eficient din punct de vedere energetic.

„Dacă un producător de vehicule electrice, precum Tesla, vrea să folosească acest motor, ar dura aproximativ 6-12 luni pentru a-l face conform cu specificațiile companiei”, a concluzionat Chu.