Programul Școala Ecoterrienilor, aflat la ediția a VII-a, are drept obiectiv conștientizarea elevilor asupra importanței protecției mediului și a colectării separate a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (inclusiv surse de lumină) și de baterii. În ediția anterioară, cele 475 de școli înscrise au colectat 111 tone deșeuri de echipamente electrice și electronice și 15 tone deșeuri de baterii și acumulatori.

Înscrierile pentru ediția 2024-2025 se fac în perioada 18 septembrie - 3 octombrie 2024, unde doar unul dintre profesori poate crea un cont pentru școala lui.

Școala Ecoterrienilor, nou mecanism de derulare

Ediția a VII-a vine cu un mecanism nou de desfășurare a activităților, cu implicarea activă a elevilor și cu o platformă care să înglobeze, cât mai transparent, activitatea fiecărei școli, astfel încât fiecare școală să poată vedea progresul pe parcursul programului.

Platforma lansată cu ocazia noii ediții din programul „Școala Ecoterrienilor” invită toți profesorii să își înscrie școala pentru a acumula puncte și pentru a câștiga premiile puse în joc de ECOTIC și ECOTIC BAT. O altă noutate a acestei ediții ar fi faptul că elevii pot participa activ la acumularea de puncte în contul școlii prin realizarea lecțiilor și temelor pentru acasă propuse de ECOTIC.

Ce tip de instituții de învățământ se pot înscrie?

Școlile primare și/sau gimnaziale sunt invitate să se înscrie în program prin Platforma SE și vor primi un kit de materiale format din mini recipiente pentru elevi și câte un set de recipiente în care vor putea colecta la școală deșeuri de echipamente electrice și electronice, corpuri de iluminat, deșeuri de baterii și acumulatori.

Premierea se face diferit față de edițiile anterioare, astfel că primele 10 școli cu cele mai mari punctaje vor fi premiate cu câte un voucher a cărui valoare este determinată de locul în top. Profesorii sunt invitați să încurajeze elevii să strângă puncte în contul școlii prin realizarea temelor pentru acasă din platforma dedicată. Totodată, profesorii pot acumula puncte prin predarea de deșeuri și echipamente electronice și electrice, și prin realizarea de activități practice cu elevii. Toate aceste informații se vor regăsi în platformă, în contul fiecărei școli.

“Ajuns la cea de-a VII-a ediție, programul național ”Școala Ecoterrienilor’’ promite să aducă și mai multă implicare a elevilor și a profesorilor în învățarea și promovarea bunelor practici de mediu, punând la dispoziția acestora resurse și o platformă care să ușureze participarea acestora în program. Încurajăm profesorii să înscrie școlile din care fac parte, pentru un viitor cât mai verde și mai sustenabil”, declară Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC.