Proiectul Ruralia, lansat de Centrul de Consultanță și Management al Proiectelor EUROPROJECT (CCMP EUROPROJECT), în parteneriat cu Asociaţia „Patronatul Judeţean al Femeilor de Afaceri din Întreprinderile Mici și Mijlocii Suceava” (PJFAIMM SUCEAVA), se concentrează pe dezvoltarea sustenabilă a mediului rural în România și își propune să sprijine comunitățile rurale prin inițiative inovatoare, finanțate prin fonduri europene, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții și de a conserva patrimoniul rural.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă încurajarea economiei sociale prin sprijinirea înființării de întreprinderi sociale în mediul rural din regiunile de dezvoltare Sud Muntenia, Sud-Est, Sud-Vest și Nord-Est, în vederea integrării pe piața forței de muncă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și a persoanelor vulnerabile din mediul rural.
Ruralia își propune să identifice un grup țintă de 132 de persoane care au domiciliul în mediul rural într-unul din județele regiunilor menționate anterior, care doresc să înființeze întreprinderi sociale în zona rurală. Cei interesați sunt invitați să se înscrie pe pagina proiectului, accesând secțiunea de înscriere.
Grupul țintă va fi selectat având în vedere respectarea principiului egalității de gen - cel puțin 50% din totalul grupului țintă vor fi femei, al nediscriminării - cel puțin 15.15% vor fi participanți de etnie romă și cel puțin 20.45% vor fi persoane vulnerabile din mediul rural. În categoria persoanelor vulnerabile din mediul rural sunt incluse persoanele dezavantajate/defavorizate pe piața muncii, șomeri, persoane inactive.
Pentru a asigura o distribuție regională echitabilă și șanse egale persoanelor din cele 4 regiuni de implementare a proiectului, vor fi selectate câte minim 20 de persoane din fiecare regiune. Toți participanții selectați în grupul țintă vor lua parte la un program de formare în domeniul antreprenoriatului social, ce va însuma 180 de ore.
În urma unui concurs de planuri de afaceri pentru proiectele propuse de persoanele din grupul țintă, va avea loc selectarea și înființarea a 34 de întreprinderi sociale noi, care vor primi o finanțare de maxim 307.500 lei (61.400 euro), cu obligativitatea ca fiecare start-up să creeze minimum 4 locuri de muncă. Beneficiarii finanțării nerambursabile sunt obligați sa asigure o finanțare de minimum 10% din valoarea finanțării primite.
Proiectul Ruralia se desfășoară în perioada august 2024 - septembrie 2026 și are o valoare totală de 14.885.028,85 lei și este finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.
Actualizări și informații de interes privind întreprinderile sociale și dezvoltarea mediului rural pot fi găsite pe pagina de Facebook a proiectului.
Comentezi?