Ghid ecofinanciar: cum să consumi responsabil este un curs care își propune să promoveze principii de consum responsabil și sustenabilitate, prietenoase atât cu mediul cât și cu bugetul personal.

Cursul urmărește problemele esențiale cu care ne confruntăm în acest moment, de la risipa alimentară și poluarea provocată de trafic până la felul în care ne investim resursele financiare, oferind soluții concrete pentru a minimiza consumul în viața de zi cu zi.

Cursul este online pe www.scoaladebani.ro iar în cele 8 module ale cursului, toți cei interesați vor afla informații esențiale despre impactul pe care micile alegeri de zi cu zi le au asupra mediului, impact de care, de multe ori, nu suntem conștienți. Sfaturile practice îi ghidează pe cei care urmează cursul spre alegeri mai sustenabile în casa în care locuiesc sau în felul în care își aleg hainele sau cum își planifică vacanțele.

”Un viitor mai bun implică integrarea sustenabilității în toate aspectele vieții noastre - de la alimentele pe care le consumăm, hainele pe care le purtăm, casa în care locuim sau vacanța pe care o alegem. De aceea, educația în acest domeniu reprezintă o prioritate pentru atingerea obiectivelor de transformare durabilă a societăţii. Cursul Ghid ecofinanciar: cum să consumi responsabil pune bazele unor schimbări mici ale obiceiurilor de consum pentru fiecare dintre noi, schimbări cu impact important asupra generațiilor viitoare, dar și asupra bugetului personal”, a declarat Nicoleta Deliu- Pașol, Director Comunicare BCR.

Ghid ecofinanciar: cum să consumi responsabil a fost dezvoltat împreună cu Asociația MaiMultVerde, asociație înființată în 2008, ce desfășoară proiecte de împădurire, protecția biodiversității, educație de mediu, transport alternativ, prevenirea risipei alimentare și combaterea poluării cu plastic a apelor.

Alături de cursanți, pe parcursul celor opt lecții video vor fi Sebastian Mihai Staicu, manager finanțare specializată sustenabilă BCR și Loredana Pană, manager proiecte MaiMultVerde.

Pentru toți cei care visează la un mediu mai curat, un oraș mai puțin poluat sau pur și simplu la un stil de viață sustenabil atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru buget, dar nu știu de unde să înceapă, noul curs de pe platforma Școala de Bani este o primă alegere.

Printre cele 8 lecții se numără:

  • Cum să reduci risipa alimentară și să cheltui mai puțini bani pe alimente
  • Trucuri pentru a-ți alege o garderobă mai prietenoasă cu mediul
  • Ce înseamnă o „casă verde” și care sunt beneficiile ei
  • Cum poți cheltui mai puțini bani pe transport și energie
  • Cum să faci alegeri mai responsabile în vacanță sau la cumpărături

”Lumea se schimbă și fiecare dintre noi participă cumva la schimbare. Suntem, pe de o parte, influențați de ce se întâmplă la nivel global cu mediul, societatea și economia, și în același timp, contribuim la transformare prin obiceiurile noastre de consum, prin ceea ce cumpărăm și prin intensitatea cu care decidem să ne implicăm. Din 2008, anul înființării sale, Asociația MaiMultVerde promovează comportamente care, prin ajustarea modului în care ne folosim energia, timpul și banii, sau prin diversificarea așteptărilor pe care le avem de la companiile de la care cumpărăm, cu care lucrăm, sau în care investim, putem contura o lume viitoare mai bună pentru noi toți.”, a declarat Doru Mitrană, Președinte Asociația MaiMultVerde.

Școala de Bani este un proiect al Băncii Comerciale Române, lansat în 2016, care a devenit cel mai amplu program de educație financiară din România. Peste 1.500 de angajați ai BCR au devenit, în mod voluntar, profesori de educație financiară, urmând cursuri specializate, și au reușit să ofere astfel de cursuri gratuite către jumătate de milion de români – copii, tineri și adulți. Cei interesați se pot înscrie la cursuri prin completarea formularului disponibil pe www.scoaladebani.ro, dar și în hub-urile BCR.

Asociația MaiMultVerde este o organizație neguvernamentală, nonprofit și de protecție a mediului, ce desfășoară, începând cu anul 2008, proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România.