Evoluția este semnificativă, spun reprezentanții RetuRO. În fiecare lună de la implementare, SGR a sărit de la 31.000 de ambalaje returnate în decembrie 2023, la 2,24 milioane în ianuarie și mai mult decât dublu în primele două săptămâni din februarie. Este vorba doar de cele colectate prin RVM, în luna februarie. În două luni și jumătate a fost înregistrată o creștere a ratei de reciclare prin SGR de 162 de ori.

Acest lucru indică o adopție rapidă și eficientă a sistemului de către consumatori și o cooperare solidă din partea producătorilor.

În al doilea rând, datorită SGR informațiile sunt, acum, publice, transparente, ele pot fi evaluate și analizate. Sistemul de Garanție-Returnare are mai puțin de trei luni de la implementare, dar deja știm câte ambalaje SGR au pus pe piață producătorii și câte au returnat consumatorii.

Dacă în luna decembrie au apărut aproximativ 45 de milioane de ambalaje SGR, în luna ianuarie numărul lor a crescut de patru ori, ajungând la puțin sub 180 de milioane de ambalaje puse pe piața din România.

Desigur, punerea pe piață a ambalajelor nu înseamnă, neapărat și prezență la raft, multe produse fiind încă în stocurile distribuitorilor sau ale comercianților. Aceștia le vor scoate treptat la vânzare, pe măsură ce stocurile de produse în ambalaje non-SGR vor fi epuizate. Conform estimărilor prezentate de Ministrul Mediului, un ambalaj are nevoie de aproximativ patru luni pentru a se întoarce în sistem.

Din data de 1 iulie 2024 vom avea la raft doar ambalaje marcate cu logo-ul „Ambalaj cu garanție”, toate acestea putând fi returnate prin Sistemul de Garanție-Returnare, manual sau prin RVM-uri.

Prin comparație cu România, Slovacia și-a definit o strategie de colectare a ambalajelor cu accent pe un sistem de garanție-returnare doar pentru PET și doze de metal și aluminiu. Similar cu Lituania și Estonia, sistemul de garanție-returnare din Slovacia a fost conceput să funcționeze împreună cu colectarea separată, un sistem implementat și utilizat pentru o perioadă lungă de timp.

Sistemul de garanție-returnare al slovaciei a fost lansat la data de 1 ianuarie 2022. Scopul imediat a fost acela de a colecta cel puțin 60% din ambalajele puse pe piață până la sfârșitul anului 2022.

Similar cu lansarea SGR în România, și Slovacia a înregistrat o rată mică de colectare a ambalajelor în prima lună de implementare. În ianuarie 2022, rata de colectare a fost de 0,6%, dar la final de an ajuns la 70% rată de colectare din ambalajele puse pe piață (doar PET și doze).

Rata de colectare în Europa

Trebuie menționat, însă, că Slovacia avea deja o rată de colectare pentru PET de 62%, prin sistemul de colectare separată, și înainte de lansarea sistemului. În România, statisticile arată că suntem cu 10 procente mai jos. Conform estimărilor Institutului pentru Politici de Mediu din Slovacia, aproximativ un 1,35 miliarde de ambalaje PET și doze de băuturi sunt plasate pe piața lor, anual. România are un potențial de desfacere de aproximativ 6 ori mai mare (7 miliarde de ambalaje).

Letonia, începând cu 1 februarie, 2022, a început să utilizeze un sistem de colectare a ambalajelor de băuturi administrat de o companie privată, care strânge la un loc mari producători de băuturi și retaileri autohtoni. În primele trei săptămâni locuitorii Letoniei au returnat în jur de 40 de mii de ambalaje, după o luna aproximativ 100 de mii de ambalaje returnate, iar după 6 luni au ajuns la o rată de colectare a ambalajelor PET de 54%. La doi ani de funcționare a sistemului, Letonia a atins o rată de colectare totală de 80%.

Ungaria este una dintre țările care au implementat anul acesta un sistem de returnare a ambalajelor de băuturi similar celui din România. Totuși, consumatorii susțin că încă nu au aflat informații despre sistem, nu remarcă simbolul pe ambalaje și nici nu-l caută pentru a vedea care sunt recipientele pentru care își pot recupera garanția. Unii apelează la angajații magazinelor, întrebând direct care sunt ambalajele pe care le pot returna.

Producătorii de băuturi menționează timpul scurt pe care l-au avut la dispoziție pentru a eticheta ambalajele, iar comercianții încă nu și-au setat automatele de preluare să recunoască toate ambalajele cu garanție. Și aici există o perioadă de tranziție, până la 30 iunie 2024, în care ambalajele fără garanție, cât și cu garanție, sunt prezente la raft. Ungaria estimează o piață de aproximativ 3,5 miliarde de ambalaje returnabile, anual, la jumătatea celei din România. Obiectivul lor este de a crește rata de colectare a ambalajelor de la 40% la 90% în următorii 3 ani.

Sistemele de garanție-returnare a ambalajelor sunt prezente în tot mai multe țări europene, iar motivele principale care stau în spatele implementării lor sunt succesul pe care l-au avut în atingerea țintelor de reciclare la nivel de țari și modalitatea eficientă de extindere a responsabilității producătorilor pe care o reprezintă. În acest moment, sistemul de garanție returnare este implementat în 41 de țări, la nivel mondial - 15 state europene - Ungaria și Irlanda fiind cele mai recente exemple, în 2024.

Implementarea unui nou sistem poate necesita timp pentru a fi înțeles și adoptat pe scară largă. Este necesară răbdare și educație continuă pentru a încuraja și motiva oamenii să se implice activ în procesul de returnare și reciclare a ambalajelor. Deși rezultatele pe termen scurt pot să nu fie neapărat semnificative, este crucial ca oficialii să se concentreze pe evoluția pe termen lung.