Sub sloganul Viitorul verde începe de la firul ierbii, Climathon 2024 extinde invitația la nivel național, către organizații și grupuri locale din Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Ploiești și Constanța să devină parte din această inițiativă globală, organizând evenimente Climathon în orașele lor.

Organizațiile selectate vor primi 10.000 Euro pentru implementarea hackathon-ului în comunitățile proprii. Înscrierile pentru organizații se pot face până la 03.03.2024.

Climathon 2024 este organizat în aceste orașe de Impact Hub Bucharest alături de EIT Climate-KIC și susținut de Raiffeisen Bank Romania.

Climathon, mișcarea globală inițiată de EIT Climate-KIC, care împuternicește cetățenii să ia măsuri împotriva schimbărilor climatice și să dezvolte soluții la provocările de mediu din orașele lor, lansează înscrierile pentru ediția 2024.

Desfășurat sub forma unui hackathon, evenimentul va avea loc în 7 orașe din România și în peste 100 de orașe din întreaga lume și aduce împreună comunități locale, universități, inovatori, organizații diverse, antreprenori și autorități publice.

”La Impact Hub Bucharest, credem cu tărie că fiecare dintre noi are puterea de a aduce schimbări semnificative în lupta împotriva schimbărilor climatice, în propria comunitate. Prin Climathon, căutăm să inspirăm, să conectăm și să sprijinim factorii locali de schimbare care își doresc să se implice în accelerarea tranziției către o societate fără emisii de carbon. Împreună avem oportunitatea de a construi comunități locale mai reziliente și un mediu mai sănătos pentru generațiile viitoare.", a declarat Vlad Craioveanu, CEO & cofondator Impact Hub Bucharest.

Apel către organizatori locali din Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Ploiești și Constanța

Sub sloganul Viitorul verde începe de la firul ierbii, Climathon 2024 extinde invitația la nivel național, către organizații și grupuri locale din Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Ploiești și Constanța să devină parte din această inițiativă globală, organizând evenimente Climathon în orașele lor.

Prin găzduirea acestor evenimente locale, organizatorii vor avea ocazia unică de a cataliza schimbarea în comunitățile proprii și de a aduce împreună cetățeni, antreprenori, experți și factori de decizie pentru a aborda provocările specifice legate de climă din orașele lor.

Organizațiile dornice să găzduiască Climathon în oricare dintre cele 6 orașe asociate vor beneficia de sprijin în organizarea și comunicarea evenimentului și de o finanțare de 10.000 de euro pentru a implementa eficient hackathon-ul. Detalii privind găzduirea unui Climathon la nivel local și procesul de înscriere pot fi găsite aici. Termenul de înscriere pentru organizatorii locali este 03.03.2024.

”În ultimii ani, noi - Raiffeisen Bank România, ne-am implicat activ în dezvoltarea comunităților din care facem parte și vom continua să ne implicăm pentru că un viitor mai bun înseamnă colaborare continuă. Ne bucurăm că anul acesta Climathon se va desfășura în București și în alte 6 orașe din România într-un demers ce-și propune să aducă în prim plan cele mai inovatoare soluții de sustenabilitate pentru orașe mai verzi.”, a declarat Laura Mihăilă, Director de Marketing, Comunicare & CX, Raiffeisen Bank România.

Premiu de 5000 euro pentru echipa câștigătoare din fiecare oraș

În cadrul fiecărui eveniment local de Climathon, se vor constitui cinci echipe formate din participanți cu interese diverse. Echipa care va dezvolta cea mai inovatoare soluție de business ce răspunde provocării identificate la nivel local va fi premiată cu 5000 Euro pentru a continua dezvoltarea acesteia.

În plus, proiectele locale câștigătoare vor fi luate în considerare pentru a fi incluse pe lista scurtă a inovatorilor selectați pentru etapa Pitch Day a Romania ClimAccelerator 2024 categoria Idea stage. Romania ClimAccelerator este cel mai complex accelerator din România dedicat startupurilor din domeniul tehnologiilor verzi.

Se deschid înscrierile pentru Climathon București 2024

Pentru inovatorii și pasionații de sustenabilitate din capitală, Climathon București oferă o platformă de exprimare și acțiune concretă. Evenimentul, programat pentru a celebra Ziua Pământului, va avea loc pe 20-21 aprilie 2024 la Raiffeisen Media Center.

Acesta reprezintă o oportunitate valoroasă pentru a dezvolta soluții inovatoare la provocarea Oxigen pentru București - Cum putem îmbunătăți calitatea aerului din oraș?, într-un mediu colaborativ și inovativ, care aduce la aceeași masă echipe diverse de lucru.

Pentru a participa la Climathon București 2024, se pot înscrie antreprenori sau pasionați de zona de sustenabilitate, individual sau în echipă, studenți, reprezentanți ai instituțiilor publice. Înscrierile sunt deschise până la 7 aprilie 2024 și se fac prin completarea formularului disponibil aici.

Ca un catalizator al schimbării, Climathon împuternicește indivizii și comunitățile să devină lideri climatici, prin crearea unui mediu de sprijin pentru dezvoltarea de idei inovatoare, experimentarea și implementarea soluțiilor climatice inovatoare. În cadrul evenimentelor Climathon, participanții sunt încurajați să gândească creativ, să provoace status quo-ul convențional și să dezvolte idei practice pentru a aborda provocările climatice.

Impact Hub Bucharest a fost organizator al Climathon București în alte două ediții anterioare, în 2021 și 2019.