Potrivit Euronews.green, țările UE susțin importanța independenței energetice ca urmare a conflictului ce are loc în estul Europei, dar și al poluării, în general.

Oficialii UE susțin că „tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic va necesita o tranziție la nivel global către surse nepoluante de energie.”

„UE va promova sistematic mișcarea globală către sisteme energetice care vor renunța la combustibili fosili înainte de 2050”, au adăugat ei.

Deși mai multe țări au încercat să ajungă la un consens în ce privește renunțarea la combustibilii fosili ca sursă de energie anul trecut la COP27, anumite state care își bazează economia pe surse poluante de energie, cum ar fi Arabia Saudită, au împiedicat o astfel de posibilitate în viitorul apropiat. Asta înseamnă că, în loc să vorbim despre eliminarea treptată a centralelor pe combustibili fosili, avem de-a face doar cu o reducere a numărului acestora.

De atunci, reprezentanții UE au promis să promoveze sursele regenerabile mai mult decât o făceau în trecut și îi încurajează și pe alți oficiali să taie subvențiile în noi proiecte de centrale poluante.

În ce privește blocul, oficialii au declarat că vor opri complet subvențiile în proiecte de energie pe combustibili fosili și că se vor concentra, în schimb, pe sprijinirea financiară a celor care fac tranziția către surse regenerabile.