Techspot scrie că, în 2021, Microsoft a făcut un pas mare în direcția acțiunilor sale climatice, finanțând eliminarea a un miliard de tone de emisii de carbon din atmosferă. Totuși, oficialii companiei software Americane au descoperit că unele dintre emisiile sale, mai exact cele ce țin de domeniul 3, erau încă în creștere, ceea ce anula o parte din progresul făcut.

Emisiile din domeniul 3 sunt asociate cu o companie, chiar dacă nu sunt produse în mod direct de aceasta, iar ele provin, printre alții, de la furnizori și distribuitori, ceea ce înseamnă că sunt greu de controlat și de redus.

Pentru a continua să își reducă amprenta de carbon, Microsoft a început să colaboreze cu Running Tide, o companie care convertește ciclul carbonului care are loc între ocean și atmosferă, iar astfel, restaurează și sănătatea ecosistemelor marine.

În esență, ceea ce face Running Tide este încetinirea procesului de transferare al carbonului ce are loc între oceane și atmosferă.

Ciclul rapid de transfer, care are loc odată la câțiva ani, permite păstrarea unei concentrații mari de carbon în atmosferă. Apoi este ciclul lent de transfer, care păstrează emisiile de carbon în oceane și departe de aerul pe care îl respirăm timp de sute, chiar milioane de ani.

Soluția implementată de Running Tide este pe bază de spații plutitoare pe bază de calcar și materie organică din păduri în care sunt plantate alge. Algele captează carbonul, iar astfel cresc, în vreme ce restul de materiale se dizolvă încet. În urma acestui proces, spațiile își pierd abilitatea de a pluti, iar astfel se scufundă pe fundul oceanelor, păstrând emisiile de carbon departe de atmosferă.

Deși sună bine pe hârtie, tehnologia încă este în fază incipientă de dezvoltare, iar echipa de la Running Tide lucrează în continuare la îmbunătățirea ei.

Testele au permis companiei să elimine 1.000 de tone de emisii de carbon din atmosferă până în prezent, iar în următorii doi ani, Microsoft speră ca această tehnologie să se maturizeze în timp ce va ajuta la eliminarea a 12.000 de tone de CO2.