Euronews.green scrie că instalarea rapidă a noilor parcuri solare și eoliene a contribuit la creșterea producției de energie din surse nepoluante. În același timp, combustibilii fosili au decăzut și au înregistrat o producție cu 19.7% mai mică decât în 2022, contribuind doar cu 32.5% la totalul energetic produs de continent.

Totuși, 2023 a reprezentat un an cu o producție record în ce privește energia solară în Europa, iar mulțumită acestui lucru, prețul energiei solare se află în prezent la cel mai mic nivel din istorie în majoritatea statelor europene. În 2023, panourile solare au produs cu 18.9% mai multă electricitate decât în anul precedent, iar între 2018 și 2023, productivitatea fotovoltaicelor a crescut cu peste 126%.

În ce privește energia eoliană, fermele pe mare, în special cele instalate de olandezi, au contribuit cu o creștere importantă în sectorul lor, de 13.4% comparativ cu 2022. Acest lucru le-a permis turbinelor să aibă o cotă mai mare de producție decât gazul natural.

În ciuda secetei continue care a afectat mai multe state europene anul trecut, hidroenergia și-a revenit și au generat mai multă electricitate decât în 2022, iar combinat, productivitatea acestor surse înseamnă că Europa este cu un pas mai aproape de o rețea energetică fără emisii.