Euronews.green scrie că din 1990, numărul AC-urilor din Europa a crescut mai mult de două ori, în condițiile în care cerințele de răcire au crescut de patru ori, mai ales în țările nordice.

Experții din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) susțin că în 2016, două-treimi din numărul aparatelor de aer condiționat de pe glob se aflau în SUA, China și Japonia, numărul celor din Europa fiind mult mai mic.

Trendul a continuat și în 2022, când rata de penetrare a AC-urilor era de 90% în SUA, respectiv doar 19% în Europa. Experții din cadrul AIE au descoperit și faptul că în Europa, majoritatea AC-urilor erau instalate în unități comerciale sau industriale, în vreme ce în celelalte trei piețe, în gospodării.

Folosirea AC-urilor poate avea afecte adverse în ce privește mai multe elemente, printre care consumul de electricitate și efectul de insulă de căldură în orașe. Cum tot mai mulți oameni folosesc aparate de aer condiționat în orașe, acest efect va continua să crească, iar unitățile externe ale AC-urilor vor produce mai multă căldură, care va fi absorbită de clădiri sau de șosele.

Acest lucru a fost confirmat de un studiu realizat de cercetătorii din cadrul Cired (Centre international de recherche sur l'environnement et le développement). Aceștia au descoperit că temperaturile Parisului ar putea crește noaptea cu 2.4 grade Celsius dacă toate clădirile echipate cu aparate de aer condiționat le-ar folosi simultan pentru menținerea unei temperaturi de 23 de grade într-o zi caniculară de 38 de grade.

Clara Camarasa, expertă în cadrul AIE, a explicat modul în care AC-urile „pot pune o presiune imensă asupra rețelei energetice și pot accelera eliberarea emisiilor de gaze cu efect de seră, contribuind astfel la schimbările climatice. Aparatele de aer condiționat au nevoie de multă apă, iar unele dintre ele folosesc anumite gaze refrigerante care pot dăuna stratului de ozon.”

Totuși, există anumite zone în care aparatele de aer condiționat sunt necesare și unde această tehnologie a contribuit la prevenirea a zeci de mii de decese pe an, conform experților din cadrul AIE. Folosirea AC-ului în zonele respective poate reduce riscul de deces cauzat de căldură cu 75%.

Inginerii urbaniști și cercetătorii sunt de acord că soluțiile naturale pot oferi orașelor un aer mai curat și temperaturi mai scăzute pe termen lung, ceea ce ajută cetățenii în lupta cu schimbările climatice.

„Soluțiile naturale sunt tot mai populare pentru prevenirea efectului de insulă de căldură în mediul urban. Spațiile verzi și terasele verzi pot face orașele mai reziliente în fața efectelor dăunătoare ale căldurii excesive, fiind ajutate și de alte tehnologii”, explică Camarasa.